Afacerile necurate ale Pentagonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul american al Apărării casează şi răscumpără echipamente militare Criticat vehement pentru strategiile aplicate în Irak, Ministerul american al Apărării este în centrul

Ministerul american al Apărării casează şi răscumpără echipamente militare

Criticat vehement pentru strategiile aplicate în Irak, Ministerul american al Apărării este în centrul unui nou scandal. Un raport dat publicităţii la Washington arată că Pentagonul a irosit milioane de dolari prin casarea şi răscumpărarea unor echipamente.

Pentagonul risipeşte anual milioane de dolari prin casarea de echipamente, cum ar fi bocanci, veste antiglonţ şi piese pentru avioane, dintre care multe sunt vândute ca surplus furnizorilor, care, ulterior, le revând armatei. Din echipamentele în valoare de 1,8 miliarde de dolari casate de Ministerul Apărării american de la începutul anului până în iunie, materiale în valoare de cel puţin 330 milioane au provenit din categorii pe care Pentagonul le răscumpără ulterior de la furnizori.

Aceste date sunt cuprinse într-un raport al Asociaţiei naţionale a furnizorilor de echipamente pentru aviaţie şi comunicaţii. Îngrijoraţi de amploarea fenomenului, membrii asociaţiei au cerut Congresului să facă presiuni asupra responsabililor de la Pentagon, pentru a-i obliga să acorde mai multă atenţie la separarea echipamentelor excedente considerate sensibile de cele sigure. Raportul, care pune la zid Pentagonul pentru risipa de bani pe timp de război, a provocat reacţii pe scena politică de la Washington.

Membri ai Partidului Republican au cerut Ministerului Apărării să prezinte informaţii detaliate despre redirecţionarea materialelor nefolosite şi destinate vânzării.

Tehnologie sensibilă pentru "axa răului"

Astfel de erori de "sortare şi calcul'' ale Pentagonului fac de mai mult timp obiectul criticilor presei de la Washington. Astfel, Ministerul american al Apărării a decis să distrugă flota casată de avioane F-14 Tomcat după ce agenţiile internaţionale de presă au dezvăluit că intermediari din Iran, China şi Arabia Saudită au reuşit să achiziţioneze tehnologie militară americană "sensibilă''. Semnalul de alarmă a fost tras în momentul în care mai mulţi contrabandişti au cumpărat de la o firmă americană un motor de elicopter Chinook.

Din casarea echipamentelor uzate ale Pentagonului a profitat apoi regimul de la Teheran, care, cu ajutorul unui om de afaceri pakistanez, a obţinut chiar de la o divizie a Pentagonului piese ale avionelor F-14 Tomcat. Eforturile autorităţilor americane de a-i depista pe intermediarii iliciţi de piese pentru F-14 continuă: Jilani Humayun din Lynbrook, New York, a fost arestat recent de agenţiii federali sub acuzaţia că a exportat ilegal piese de F-14, F-5 şi de elicoptere Chinook în Malaysia, ţară folosită în mod curent ca punct de tranzit pentru bunurile militare de contrabandă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite