Afaceri la umbra copacului lui Buddha

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Bodh Gaya, în estul Indiei, călugării budişti palmează banii proveniţi din donaţii. Acuzaţii de corupţie, fraude şi rivalitatea religioasă pângăresc locul unde, potrivit tradiţiei,

La Bodh Gaya, în estul Indiei, călugării budişti palmează banii proveniţi din donaţii.

Acuzaţii de corupţie, fraude şi rivalitatea religioasă pângăresc locul unde, potrivit tradiţiei, Buddha a primit iluminarea, în urmă cu circa 2.500 de ani, relatează "La Stampa".

Este vorba despre localitatea Bodh Gaya (din provincia Bihar, estul Indiei), unde se află Templul Mahabodhi ("Buricul pământului", potrivit scripturilor budiste), spre care se îndreaptă anual peste 100.000 de pelerini şi turişti.

Poliţia cercetează, cu discreţie, fundaţia care gestionează Templul Mahabodhi, pentru a nu tulbura pelerinajele. În spatele acestui templu sacru există un bătrân smochin indian (Ficus religiosa) despre care se spune că este "urmaşul" copacului sub care a stat Buddha, trei zile şi trei nopţi, înainte de a găsi răspunsurile pe care le căuta, în secolul VI î.Hr. Preoţii şi călugării au reclamat că mii de dolari, proveniţi din donaţii, şi relicve vechi au dispărut misterios din templu.

Totodată, ei s-au plâns că ramuri şi frunze din arborele sacru au fost rupte şi puse în vânzare în toată Asia. În Thailanda, Japonia şi China sunt destui credincioşi dispuşi să plătească bine pentru un suvenir sfânt. Bodh Gaya este locul unde, potrivit tradiţiei, Gautama Siddharta a primit iluminarea, devenind Buddha.

De asemenea, este locul unde s-a născut budismul, religie răspândită îndeosebi în Asia Orientală şi de Sud, care propovăduieşte pasivitatea şi supunerea în faţa sorţii şi atingerea fericirii ("nirvana") pe calea renunţării la pasiunile şi plăcerile vieţii.


Interesele sunt mari


Templul Mahabodhi ar trebui să fie un simbol de pace şi reculegere, dar pare mai degrabă să împărtăşească destinul altor localităţi turistice celebre devenite teatrul unor afaceri oneroase. UNESCO a inclus Bodh Gaya în patrimoniul mondial al umanităţii, dar acest lucru nu a ajutat la protejarea localităţii de traficul ilegal de obiecte religioase şi fraude.

Astăzi, Siddharta ar recunoaşte cu greu locul meditaţiilor sale solitare, actualmente "cufundat" într-o "pădure" de mânăstiri, temple, magazine şi dughene vizitate de budişti sau hinduşi (Buddha este considerat de hinduşi a noua încarnare a zeului Vishnu). Fundaţia care administrează templul, compusă din hinduşi şi budişti, încearcă să facă lumină, dar interesele care se află în joc sunt mari. Secretarul acesteia este învinovăţit de dispariţia banilor, însă neagă cu tărie că ar fi autorul fraudelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite