Adio narghilea în Turcia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Revoluţia împotriva fumatului în cafenele, baruri şi restaurante este văzută de unii drept "tragedie naţională". Războiul împotriva tutunului continuă în Europa. La scurt timp după

>> Revoluţia împotriva fumatului în cafenele, baruri şi restaurante este văzută de unii drept "tragedie naţională".

Războiul împotriva tutunului continuă în Europa. La scurt timp după ce Franţa şi Germania au interzis fumatul în locurile publice, parlamentul turc a aprobat o lege similară.

Măsura urmează să intre în vigoare la patru luni după ce va fi aprobată de preşedintele Abdullah Gul, fiind prevăzută şi o perioadă de tranziţie de 18 luni pentru cafenele, baruri şi restaurante.

Analiştii consideră că legea antifumat este revoluţionară în Turcia, având în vedere dependenţa locuitorilor săi faţă de acest viciu, care a dat naştere cunoscutei zicale "fumează ca un turc". Multe ţări membre ale Uniunii Europene, la care Turcia speră să adere, au interzis deja fumatul în locurile publice.

Noua lege, recent adoptată de parlamentul turc, a fost susţinută de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării al premierului Recep Tayyip Erdogan, un adversar declarat al tutunului. Legea interzice fumatul în sediile administraţiei publice, la locurile de muncă, cafenele, restaurante, galerii comerciale, şcoli, stadioane şi spitale.

Interdicţia va include ţigările, pipele şi tradiţionala narghilea. Măsura este considerată de către împătimiţii acestui viciu drept o adevărată "tragedie".


Amenzi substanţiale pentru contravenienţi


Turcia este atât o mare producătoare, cât şi o mare consumatoare de tutun. Circa 25 milioane din cei 75 milioane de locuitori ai ţării fumează. Aproape două treimi din bărbaţii turci sunt fumători - de două ori mai mulţi decât bărbaţii din ţările occidentale - ca şi 11% din copiii cu vârste între 7 şi 11 ani.

"Interdicţia este îngrozitoare. Încalcă libertatea individuală", a declarat - pentru Agenţia Reuters - Mustafa Puskullu, 29 de ani, agent de vânzări din Ankara. Fumătorii înveteraţi vor putea să-şi aprindă ţigările numai în camere de fumători ale hotelurilor sau spaţii special amenajate în spitale psihiatrice, aziluri de bătrâni sau închisori.

Organizatorii de evenimente sportive sau concerte muzicale vor putea să prevadă zone pentru fumători. În caz de încălcarea legii, instituţiile private vor trebui să plătească amenzi care ajung la 5.000 de lire turceşti (echivalentul a 2.900 de euro). Persoanele contraveniente riscă amenzi de 50 lire (29 de euro).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite