Aderarea Georgiei la NATO, neafectată de conflict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principiul unei aderări a Georgiei şi a Ucrainei la NATO "rămâne de actualitate", fără să fie influenţat de conflictul ruso-georgian, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel,

Principiul unei aderări a Georgiei şi a Ucrainei la NATO "rămâne de actualitate", fără să fie influenţat de conflictul ruso-georgian, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, după întrevederea cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a avut loc la Soci.

"Rămân valabile angajamentele obţinute la Bucureşti", la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna aprilie, a precizat Merkel. "Am discutat atunci despre aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO şi despre faptul că MAP-ul trebuie să fie etapa următoare.

Am spus că vor deveni membri ai Alianţei dacă vor şi acest lucru rămâne în vigoare", a adăugat ea. Acordarea MAP, care este echivalentă cu statutul de candidat oficial la aderare, urmează să fie reexaminată în luna decembrie de cele 26 de ţări NATO, la nivel de miniştri de externe.

Dialogul surzilor

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat drept "disproporţionată" reacţia rusă la ofensiva militară georgiană din Osetia de Sud. Totodată, ea a apărat integritatea teritorială a Georgiei, care trebuie să fie "punctul de plecare în soluţionarea crizei".

Merkel a subliniat că "nu orice popor care vrea să iasă dintr-un stat poate obţine independenţa", reamintindu-i preşedintelui Dmitri Medvedev că Rusia "cunoaşte această problemă" din Cecenia. De partea cealaltă, liderul rus a insistat încă o dată asupra faptului că Georgia a comis "o agresiune" şi a provocat "o catastrofă umanitară". Dmitri Medvedev a mai precizat că este "puţin probabil" ca abhazii şi osetii "să trăiască în continuare în acelaşi stat cu georgienii".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite