FOTO Activitatea seismică intensă rupe Africa în două

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fisurile în scoarţa terestră şi-au făcut apariţia în urmă cu mai mulţi ani, dar în ultimele luni specialiştii au constatat o activitate seismică accelerată în nord-estul Africii, continentul riscând să se crape lent.

Cercetătorii susţin că magma din regiune seamănă cu cea întâlnită de obicei pe fundul mărilor şi că apa va acoperi în cele din urmă deşertul, informează Spiegel Online.

Nord-estul Africii este o regiune aflată în transformare: zona deşertică este zguduită adesea de cutremure ce produc fisuri, vulcanii erup, iar nivelul mării creşte. Africa se scindează lent, cu o rata rar întâlnită în geologie, susţin cercetătorii.



Prima fisură a apărut pentru prima dată cu milioane de ani în urmă, rezultând Marea Roşie şi Golful Aden. O a două ruptură, care se întinde la sud, din Etiopia în Mozambic, este cunoscută sub numele de Valea Marii Fisuri. Peste câteva milioane de ani, şi ea va fi umplută cu apă.

Totuşi, în Depresiunea Danakil, oceanul s-ar putea revărsa mult mai curând. Acolo, dealuri joase, nu mai înalte de 25 de metri, reprezintă singurele obstacole în calea apelor Mării Roşii. Terenul din spatele lor a scăzut deja cu mulţi metri faţă de nivelurile anterioare.

image



Momentan, nimeni nu poate spune cu exactitate când deşertul va fi inundat de Marea Roşie, dar atunci când se va întâmpla, se va petrece rapid, în câteva zile. În ultimii cinci ani, transformarea geologica a nord-estului Africii s-a accelerat dramatic. Până nu de mult, geologii măsurau o mişcare anuală de numai câţiva milimetri, dar acum pământul se crapă la scară de un metru, a declarat Loraine Field, profesor al Universităţii din Bristol.

image
image


Cutremurele provoacă fisuri adânci în deşert, iar pământul Africii de Est se sfărâma precum sticla zdrobită. În plus, lava ţâşneşte din fisuri şi creează, în mod constant, o nouă crustă pe suprafaţa pământului care, atunci când se întăreşte, devine o parte a fundului mării.

image
image


Geologii au depistat 22 de locuri din regiunea Afar, unde magma a creat fisuri de până la opt metri, iar activitatea geologica s-a intensificat începând din 2005, când s-a produs o fisură cu o lungime de aproximativ 60 km în zona depresiunii Afar. Circa 3,5 kilometri cubi de magmă au erupt la suprafaţă, adică suficient pentru a acoperi Londra în întregime, cu un strat de mărimea unei persoane obişnuite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite