Acordul SUA- Karadzici, confirmat de tot mai multe surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al afacerilor externe al Republicii Srpska, Aleksa Buha, a declarat pentru Radio Belgrad că în 1996 a fost martor la acordul dintre secretarul de stat adjunct american, Richard

Fostul ministru al afacerilor externe al Republicii Srpska, Aleksa Buha, a declarat pentru Radio Belgrad că în 1996 a fost martor la acordul dintre secretarul de stat adjunct american, Richard Holbrooke, şi Radovan Karadzici, fostul lider al sârbilor bosniaci.

"Holbrooke promisese că tribunalul de război nu îl va urmări pe Karadzici dacă acesta se retrage din viaţa politică", a declarat Buha. Mohammad Sacirbey, fost ministru de externe bosniac, a confirmat şi el existenţa acordului, potrivit televiziunii iraniene Press Tv.

Sacirbey a spus că ştie acest lucru de la diplomatul american Robert Frowick, şef al misiunii OSCE în Bosnia în 1996.

Potrivit cotidianului sârb "Blic", care citează o sursă din serviciile secrete ale SUA, "Karadzici, a fost sub protecţia SUA până în 2000, când CIA a interceptat o convorbire telefonică ce dovedea clar că acesta a condus personal o şedinţă a vechiului său partid". "Americanii au înnebunit când şi-au dat seama că, de fapt, Karadzici îşi bătea joc de ei şi i-au retras protecţia neoficială de care se bucura", a declarat sursa.

"Garanţii verbale"

"Nu sunt sigur că a existat un document scris, dar Holbrooke a recunoscut în faţa mea că a dat garanţii verbale lui Karadzici, de la cel mai înalt nivel al SUA ", a declarat sursa citată de "Blic". Radovan Karadzici a apărut joi în faţa tribunalului de la Haga, fiind acuzat de genocid. Richard Holbrooke a negat existenţa unui astfel de acord.

Americanii au înnebunit când şi-au dat seama că, de fapt, Karadzici îşi bătea joc de ei şi i-au retras protecţia neoficială
un agent secret american, citat de cotidianul sârb "Blic"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite