Acord SUA-Cehia privind scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice (foto), şi omologul său ceh, Karel Schwarzenberg, au semnat ieri, la Praga, tratatul privind amplasarea unei părţi a controversatului scut

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice (foto), şi omologul său ceh, Karel Schwarzenberg, au semnat ieri, la Praga, tratatul privind amplasarea unei părţi a controversatului scut antirachetă american pe teritoriul Cehiei.

Tratatul, nepopular în Cehia, urmează a fi aprobat de parlamentul ceh şi de preşedintele Vaclav Klaus. Sistemul de radare pentru urmărirea rachetelor ar urma să fie amplasat în apropierea capitalei Praga.

Cele două ţări nu s-au înţeles încă asupra statutului soldaţilor americani ce vor fi dispuşi pe teritoriul Cehiei. De asemenea, SUA nu au reuşit să ajungă la un acord cu Polonia în privinţa găzduirii a 10 rachete interceptoare pe teritoriul acestei ţări, parte a aceluiaşi dispozitiv antirachetă.

Condoleezza Rice s-a întâlnit luni la Washington cu ministrul de externe polonez, Radek Sikorski. Discuţiile au fost "constructive", însă au refuzat să speculeze în privinţa unui acord. SUA doresc ca scutul să devină operativ până în 2012. Rusia se opune, afirmând că este o ameninţare la adresa securităţii sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite