Accident minier fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de muncitori, inclusiv femei, au rămas blocaţi într-o mină de aur din Africa de Sud. Peste 3.200 de mineri au fost blocaţi mai mult de 20 de ore în mina de aur Elandsrand, aflată la 100

Mii de muncitori, inclusiv femei, au rămas blocaţi într-o mină de aur din Africa de Sud.

Peste 3.200 de mineri au fost blocaţi mai mult de 20 de ore în mina de aur Elandsrand, aflată la 100 de kilometri de capitala sud-africană Johannesburg. În cursul nopţii de miercuri spre joi a fost declanşată cea mai mare operaţiune de salvare din Africa de Sud, în jur de 2.000 de mineri fiind scoşi la suprafaţă.

Minerii, printre care se aflau şi 200 de femei, au rămas blocaţi în subteran după ce un cablu al ascensorului principal s-a rupt. Echipele de salvare i-au evacuat pe muncitori în grupuri mici cu ajutorul unui ascensor pentru deşeuri. Deşi acesta are o capacitate de 300 de persoane, membrii echipelor de salvare au preferat să scoată câte 25 de oameni, din motive de securitate.

Amelia Soares, purtătoarea de cuvânt a companiei Harmony Gold, proprietara minei, a declarat că minerii salvaţi sunt "teferi şi sănătoşi", iar printre cei rămaşi în subteran nu există răniţi. În plus, ei au acces la sistemul de ventilaţie şi la apă. Lucrările în mină vor fi suspendate până la încheierea anchetei declanşate ieri pentru a stabili cauzele producerii incidentului.

Reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Minerilor susţin însă că muncitorii care se află la peste doi kilometri adâncime sunt în pericol de a se sufoca, deoarece în mină temperatura poate depăşi 40 de grade Celsius.

Sindicaliştii au subliniat că acest accident ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la siguranţa precară din mine, companiile preferând mai degrabă să aibă profituri cât mai mari decât să se preocupe de soarta angajaţilor. Ministrul energiei, Buyelwa Sonjica, a criticat compania pentru că nu a anunţat imediat autorităţile despre producerea accidentului. Ea a precizat că preşedintele sud-african, Thabo Mbeki, a auzit ştirea la televizor.

199 de decese, în 2006

În Africa de Sud, astfel de accidente au loc în fiecare an. În 2006 au murit 199 de mineri, cele mai multe decese fiind provocate de căderile de roci. Potrivit site-ului oficial al guvernului, în 2005, numărul deceselor s-a ridicat la 202, alţi 2.961 de muncitori fiind răniţi. Preşedintele Harmony Gold, Graham Briggs, a încercat să apere măsurile luate de companiile din domeniu pentru asigurarea securităţii minerilor, precizând că statisticile din ultimii ani arată o scădere a numărului de accidente. El a oferit ca exemplu cifrele înregistrate în 1995, când 533 de mineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 7.000 au fost răniţi.

Africa de Sud, principalul producător de aur

Minele de aur reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. În 2004, aceste ţări asigurau 72% din producţia auriferă la nivel global, procentul fiind în creştere. Statele mici iau cu asalt o industrie controlată altădată de patru ţări: Africa de Sud, Canada, Australia şi SUA. Africa de Sud continuă să rămână principalul producător de aur, cu 428,3 tone extrase anul trecut.

Cu toate acestea, în 2005, mai mult de 100.000 de mineri au organizat prima grevă în 18 ani, din cauza salariilor mici şi a condiţiilor proaste în care îşi desfăşoară activitatea. Ei au obţinut o majorare a salariilor de doar 7%. Lunar, un miner din Africa de Sud câştigă aproximativ 388 de dolari. De obicei, muncitorii stau departe de familiile lor, locuind câte şase în barăci oferite de companii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite