VIDEO Antimaterie, captată 15 minute: "Jumătate din Univers a dispărut şi nu ştim unde"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atomi de antimaterie au fost captaţi de oamenii de ştiinţă, pentru prima oară în istorie, pentru o perioadă de peste 16 minute, la Centre Européen de Recherches Nucléaires (CERN) din Geneva, unde a fost construit şi acceleratorul de particule.

Înţelegerea antimateriei va rezolva poate cea mai mare enigmă a fizicii. Teoreticienii spun că materia şi antimateria ar fi fost create în cantităţi egale în primele momente de după Big Bang, însă în Univers au rămas acum doar particulele de materie (stele, planete, galaxii).

Sau, cum un expert CERN a zis: "Jumătate din Univers a dispărut şi nu ştim unde".

Unde a dispărut antimateria? Această întrebare îi preocupă pe fizicieni, care doresc să analizeze proprietăţile antimateriei, ce a fost creată în acceleratoarele de particule. Primii atomi de antihidrogen au fost produşi la CERN încă din 1995. Însă ei au fost anihilaţi aproape instantaneu, la contactul cu materia.

Oamenii de ştiinţă vor mai afla, pe această cale, ce s-a petrecut în primele momente ale apariţiei Universului.

Cercetătorii vor să afle de ce materia si opusul ei nu s-au anihilat una pe cealalta în momentul Big Bang-ului

Rezultatele

Cercetătorii vor să afle de ce materia si opusul ei nu s-au anihilat una pe cealalta în momentul Big Bang-ului

"Putem să ţinem captivi atomi de antihidrogen timp de 1.000 de secunde", un timp "suficient de lung pentru a începe să îi studiem", a declarat Jeffrey Hangst de la Universitatea Aarhus din Danemarca, în numele participanţilor la experimentul ALPHA desfăşurat în cadrul CERN. Cercetătorii au realizat un captator magnetic, 309 atomi de antihidrogen au putut fi captaţi pentru un timp suficient de lung pentru a putea "începe să le studiem proprietăţile în detaliu".

Un atom de hidrogen este alcătuit dintr-un proton cu o sarcină electrică pozitivă şi un electron negativ. Un atom de antihidrogen este alcătuit dintr-un proton negativ (antiproton) şi un electron pozitiv (pozitron).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite