Abu Ghraib în variantă afgană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele americane din Afganistan se confruntă cu un scandal ce aduce aminte de torţionarii de la închisorea Abu Ghraib din Irak. Publicaţia germană „Der Spiegel" a publicat trei fotografii cu civili ucişi de soldaţi din cadrul Diviziei 2 Infanterie. Într-una dintre fotografii, un soldat ţine un cadavru de păr ca pe un trofeu de vânătoare.

Într-o altă fotografie, un alt soldat zâmbeşte alături de acelaşi cadavru. Cei doi care apar în poze sunt caporalul Jeremy Morlock şi soldatul Andrew Holmes. Morlock şi-a recunoscut deja vinovăţia şi aşteaptă zilele acestea sentinţa. Gul Mudin, un ţăran afgan de 37 de ani, se îndrepta spre un grup de soldaţi.

La un moment dat, Morlock a aruncat spre Mudin o grenadă pentru a da impresia că soldaţii sunt atacaţi. Holmes şi ceilalţi au început să tragă. Mudin şi alţi doi civili au fost ucişi. În cea de-a treia fotografie, cadavrele a doi civili cu mâinile legate sunt sprijinite unul de altul, spate în spate, în faţa unui vehicul militar.

Multe dintre „isprăvile" „echipei ucigaşe" (Kill Team) din Brigada 5 Stryker, Divizia 2 Infanterie, sunt deja cunoscute, 12 soldaţi fiind judecaţi în Statele Unite pentru uciderea unor civili afgani, mutilarea cadavrelor şi fotografierea victimelor nevinovate. Dar publicarea fotografiilor reprezintă o nouă pată neagră pe imaginea armatei americane, şifonată deja de abuzurile din Irak, cele mai mediatizate fiind cele de la închisoarea Abu Ghraib. Comparaţia cu Abu Ghraib a fost făcută chiar de către oficiali ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) de la Kabul.

Încercări de muşamalizare

Armata SUA a încercat să împiedice publicarea fotografiilor - „Der Spiegel" deţine peste 4.000 de fotografii şi imagini video - de teama că sentimentele antiamericane în Afganistan vor creşte şi mai mult. Un judecător militar de la Curtea Marţială unde sunt judecaţi cei 12 a interzis publicarea fotografiilor, dar ele au fost furnizate de o sursă necunoscută publicaţiei germane. „Armata petrece mai mult timp inves­tigând scurgerea fotografiilor decât crimele", a declarat un avocat pentru „Washington Post".

„Prezentăm scuze pentru suferinţa provocată de aceste fotografii", se arată într-un comunicat al armatei americane. Agenţia de securitate privată DynCorp a trimis un e‑mail tuturor clienţilor din Afganistan şi i-a avertizat că publicarea fotografiilor ar putea „incita populaţia locală", dată fiind „gravitatea incidentelor". Vicepreşedintele american, Joe Biden, şi şeful trupelor din Afganistan, David Petraeus, au discutat cu preşedintele afgan Hamid Karzai pentru a-l convinge să nu facă declaraţii publice dure pe această temă. Militarii şi diplomaţii americani speră să atenueze mânia opiniei publice, scoţând în faţă faptul că vinovaţii au fost daţi deja pe mâna justiţiei. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite