Abhazia vrea să devină protectorat rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea separatistă georgiană a solicitat ajutorul militar al Moscovei, înaintea unei presupuse invazii pregătite de Tbilisi Regiunea separatistă georgiană Abhazia este pregătită să

Regiunea separatistă georgiană a solicitat ajutorul militar al Moscovei, înaintea unei presupuse invazii pregătite de Tbilisi

Regiunea separatistă georgiană Abhazia este pregătită să devină "protectorat rusesc" şi să adăpostească baze militare ale Moscovei pe teritoriul său, a declarat ministrul de externe abhaz. Rusia a anunţat, ieri, mărirea contingentului militar în republica separatistă. Declaraţiile belicoase s-au înmulţit între Moscova şi Tbilisi, criza acutizându-se în urma incidentului din 20 aprilie, când o dronă georgiană a fost doborâtă în Abhazia.

"Suntem pregătiţi să semnăm un acord militar cu Rusia. Suntem gata să respectăm interesele Rusiei în regiune în schimbul unui protectorat militar şi al unei cooperări economice", a afirmat, ieri, ministrul de externe abhaz, Serghei Şamba, citat de AFP.

El a adăugat că Abhazia este pregătită să furnizeze orice este necesar intereselor ruseşti pentru desfăşurarea unor baze militare în regiune. Şamba a ţinut să precizeze că "este vorba de apărarea Abhaziei de o eventuală agresiune din partea Georgiei".

"Nu este un secret că Georgia îşi sporeşte potenţialul militar. Ea s-a înarmat la maximum, şi aceasta cu un singur scop: Georgia se pregăteşte de război. Nici noi nu vom sta cu mâinile în sân", a precizat Şamba.

Rusia şi Georgia, pe picior de război

Rusia a anunţat, ieri, că îşi va mări contingentul militar din teritoriile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. "Evoluţia evenimentelor a făcut necesară creşterea contingentului forţelor ruse de menţinere a păcii în zonele de conflict în limitele efectivelor definite de acordurile internaţionale", se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Tot ieri, Ministerul rus de Externe a anunţat că Georgia pregăteşte atacuri în Abhazia. "Analiza structurii forţelor armate prezente în această regiune duce la concluzia că se pregăteşte un cap de pod pentru începerea unor operaţiuni militare", se arată în comunicatul MAE rusesc. Documentul mai precizează că Tbilisi a comasat un număr de 1.500 de soldaţi şi forţe de poliţie în regiunea Văii Kodori - frontiera dintre Georgia şi teritoriile controlate de separatiştii abhazi.

Abhazia şi Osetia de Sud şi-au proclamat independenţa unilateral, la începutul anilor 1990, iar 80% dintre locuitorii celor două republici posedă, în prezent, paşapoarte ruseşti.

Georgia blochează aderarea Rusiei la OMC

Georgia acuză Rusia de tentativă de anexare a celor două regiuni separatiste, prin sprijinul acordat constant celor două regimuri şi prin încurajarea locuitorilor de aici să-şi ia cetăţenia rusă. Georgia a suspendat negocierile bilaterale asupra aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), protestând contra deciziei Moscovei de a întări legăturile economice cu regiunile separatiste georgiene.

Viceministrul georgian al dezvoltării economice, Vahtang Lejava, a declarat că negocierile bilaterale sunt "în impas". Georgia şi Arabia Saudită sunt cele două ţări membre ale OMC care nu au dat încă undă verde accesului Rusiei în organizaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite