Abhazia şi Transnistria virează spre Occident?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două republici separatiste îşi caută protectori la Bruxelles şi Washington Tiraspolul poartă negocieri intense cu UE pentru viitorul său statut, iar Suhumi a angajat un dialog cu

Cele două republici separatiste îşi caută protectori la Bruxelles şi Washington

Tiraspolul poartă negocieri intense cu UE pentru viitorul său statut, iar Suhumi a angajat un dialog cu Occidentul pentru cazul în care Moscova va trena strângerea relaţiilor cu Abhazia.

Politica inconsecventă a Rusiei faţă de republicile nerecunoscute din Comunitatea Statelor Independente ar putea duce la distanţarea acestora faţă de Moscova, scrie cotidianul "Nezavisimaia Gazeta".

Reprezentanţii Tiraspolului poartă, în prezent, negocieri intense cu UE cu privire la viitorul său statut, iar în consecinţă Bruxelles-ul a decis să aloce mijloace financiare pentru reglementarea transnistreană, creând în acest sens un fond special.

De asemenea, Abhazia, care la prima vedere este mai apropiată de Moscova decât Transnistria, a angajat un dialog cu Occidentul, pentru cazul în care Moscova va trena aplicarea măsurilor de strângere a relaţiilor cu cele două regiuni separatiste de pe teritoriul Georgiei.

Separatistele se simt părăsite

Transnistria va acţiona în toate direcţiile, inclusiv în direcţia UE, a declarat, pentru "Nezavisimaia", fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuţa, în prezent secretar general al Adunării parlamentare a comunităţii "Pentru democraţie şi drepturile popoarelor", compusă din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud.

"Dar ce ar trebui să facem dacă Rusia ne-a lăsat faţă în faţă cu Moldova? Şi ce poate fi rău în faptul că Transnistria ar putea lua cursul integrării în UE, aşa cum frecvent i se propune în ultima vreme?", a întrebat retoric Marakuţa.

Abhazia nu refuză Washingtonul

Vizita neanunţată, la 10 mai, la Suhumi a consilierului în Departamentul de Stat al SUA, Matthew Bryse, şi negocierile secrete ce au urmat, la 12 mai, între liderii regimului abhaz cu reprezentantul Georgiei la ONU, Irakli Alasania, relevă, în opinia experţilor, că în strategia Occidentului faţă de Abhazia au survenit unele schimbări.

Regimul de la Suhumi şi‑ar fi dorit ca negocierile cu Alasania să fi rămas secrete, însă o scurgere de informaţii în presa rusă a declanşat, recent, o serie de speculaţii că liderul abhaz Serghei Bagapş negociază cu Tbilisi pe la spatele Moscovei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite