VIDEO A murit prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wangari Maathai, ecologist kenyan care a început o mişcare de împădurire în ţara sa plătind femei sarace cu câţiva şilingi pentru a planta copaci şi care a devenit prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a murit duminică, scrie "New York Times". Ea avea 71 de ani.

Cauza morţii este cancerul, a anunţat organizaţia sa, Mişcarea Centura Verde. Presa din Kenya a scris că ea a fost tratată de cancer ovarian în ultimul an şi că ea se afla de ceş puţin o săptămână în spital când a murit.

Wangari Maathai, una dintre cele mai respectate femei de pe continent, a jucat mai multe roluri - ecologist, politician, profesor universitar, avocat pentru drepturile omului şi preşedinte al Mişcării Centura Verde, care a fost fondată în 1977.

Misiunea sa a fost de a planta copaci în Kenya pentru a lupta împotriva eroziunii şi pentru a crea lemne de foc pentru combustibil şi locuri de muncă pentru femei.

Ea a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2004 pentru ceea ce comitetul a numit "o contribuţie la dezvoltare durabilă, democraţie şi pace". Acesta a fost un moment de mândrie imensă pentru Kenya şi întreaga Africă.

Mişcarea Centura Verde a plantat peste 30 de milioane de copaci în Africa şi a ajutat aproximativ 900.000 de femei, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.



"Wangari Maathai a fost o forţă a naturii
", a declarat Achim Steiner, directorul executiv al Naţiunilor Unite pe programul de mediu. El a comparat-o pe Wangari Maathai cu salcâmii omniprezenţi în Africa, "un caracter puternic şi capabil de a supravieţui, uneori în cele mai dure condiţii". Ea a făcut înconjurul lumii militând împotriva degradării mediului şi a sărăciei. Cu toate acestea, Wangari Maathai nu a uitat să se concentrze asupra problemelor din ţara natală.

Ea a fost considerată un ghimpe în coasta fostului preşedinte kenyan, Daniel apap Moi, a cărui guvern a considerat Mişcarea Centura Verde subersivă în perioada anilor 1980. Moi a fost extrem de dispreţiutor faţă de acţiunea condusă de ea împotriva unui plan guvernamental de a construi un zgârie-nori imens într-unul din parcurile centrale din Nairobi. Acţiunea a fost într-un final dezaprobată, dar nu la mult timp după aceasta, în timpul unui protest, Maathai a fost bătută de poliţie până la inconştienţă.

Mişcarea Green Belt a plantat peste 30 de milioane de copaci în Africa



Atunci când Moi a demisionat în urma a 24 de ani de putere, Maathai a servit ca membru în Parlament şi ca asistemt al ministrului pe probleme de mediu până când a intrat în dizgraţia noilor lideri din Kenya şi a pierdut scaunul câţiva ani mai târziu.

Nici viaţa personală a lui Maathai nu a fost una uşoară. Ea şi soţul său, Mwangi, au divorţat, el motivând că este prea puternică pentru o femeie, pe cont propriu. Atunci ea a pierdut cazul în divorţ şi a criticat un judecător, a fost trimisă în închisoare.

Ea este mamă a trei copii, Waweru, Wanjira şi Muta, şi are o nepoată.

Wangari Maathai s-a născut la 1 aprilie 1940 în Nyeri, Kenya, la poalele Muntelui Kenya. Student emerit, ea a câştigat o bursă pentru a studia biologia la Colegiul St. Scholastica în Atchison, primind o diplomă în 1964. Ea a obţinut gradul de master în ştiinţe de la Universitatea din Pittsburg.

Ea a mers la Universitatea din Nairobi pentru a obţine titlu de doctor în anatomie sanitar-veterinară, devenind prima femeie din Africa Centrală şi de Est care deţine un stfel de titlu, potrivit datelor de pe portalul Premiului Nobel. De asemenea, ea a predat ca profesor universitar şi a fost preşedinte al departamentului de anatomie sanitar-veterinară în anii 1970. 

Maathai a militat pentru protecţia mediului
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite