A murit Václav Havel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte ceh Václav Havel, părintele „Revoluţiei de catifea“ a murit ieri, la Praga, în urma unei boli care-l măcina de mulţi ani. A lăsat în urmă o Cehie prosperă.

Fostul lider ceh, Václav Havel, a murit ieri-dimineaţă la vârsta de 75 de ani, în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova. Ea a precizat că la căpătâi i-au stat în ultimele clipe de viaţă soţia sa, Dagmara şi câteva măicuţe. Artizan al „Revoluţiei de Catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, Havel a fost măcinat de boală în ultimii ani de viaţă.

O pneumonie netratată în cei cinci ani pe care i-a petrecut în închisorile comuniste înainte de 1989 i-a şubrezit organismul. Medicii i‑au descoperit ulterior fostului preşedinte ceh - un fumător înrăit - un cancer pulmonar cu o serie de complicaţii. A avut o bronşită cronică şi probleme serioase cu inima. A fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept.

Istoria unei boli care l-a măcinat

În 1998, Havel era să moară de două ori. Dar a scăpat ca prin minune. A fost operat în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi, doar câteva luni mai târziu, din cauza unei crize cardiace. În urmă cu doi ani a petrecut două săptămâni la Terapie Intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, iar anul trecut a fost spitalizat în Statele Unite din cauza problemelor cardiace care se agravaseră. La începutul lunii, Václav Havel a apărut în public, scriau jurnaliştii de la „Le Monde", vizibil slăbit şi îmbătrânit.

Reţetă contra durerii de la Dalai Lama

Într-un fel cum numai viaţa le poate aranja, în urmă cu o săptămână, se întâlnise la Praga cu Dalai Lama. Liderul spiritual al budiştilor din Tibet i-ar fi recomandat fostului lider ceh o „metodă tibetană" de a suporta mai uşor durerile bolii şi i-a cerut să trăiască „încă zece ani".

Nu a fost aşa. Iar astăzi o lume întreagă îl plânge pe „preşedintele-poet", cum era numit. „Václav Havel a devenit simbolul statului ceh modern. El a fost liderul Revoluţiei noastre de Catifea şi primul preşedinte al ţării noastre redevenite libere", a spus liderul de la Praga, Václav Klaus, într-o declaraţie difuzată în direct de televiziunea publică cehă.

A lăsat în urmă o ţară prosperă

Klaus a subliniat că „numele şi opera lui Havel au contribuit mult pentru ca Republica Cehă să devină parte integrantă a comunităţii ţărilor libere şi democratice".

Václav Havel a lăsat în urma sa o Cehie membră a Uniunii Europene şi cu o economie prosperă. Un singur exemplu, de la începutul crizei economice, salariul mediu al cehilor a crescut cu 140 de euro în timp, aşa cum s-a întâmplat şi în Polonia, şi în Germania. Concret, dacă salariul mediu era de 850 de euro în 2008, el a ajuns la 990 de euro în iunie 2011, după trei ani de criză. În sistemul ceh de învăţământ, salariul mediu este de 950 de euro, iar în sănătate se câştigă 990 de euro pe lună. 

În România

Václav Havel a fost în vizite oficiale în România de două ori. Prima dată a fost la Bucureşti în 21-23 iunie 1994, moment în care a fost semnat Tratatul privind relaţiile de prietenie şi cooperare între România şi Cehia. Havel a mai făcut o vizită oficială la Bucureşti în 18 mai 2002.

"Neîncrederea faţă de cuvinte este cu mult mai puţin dăunătoare decât încrederea excesivă în ele.''
Václav Havel fost preşedinte al Cehiei

"Adevărul nu este doar ce crezi tu că este, ci constă şi din circumstanţele în care este spus, cui, de ce şi cum.''
Václav Havel fost preşedinte al Cehiei

Carte de condoleanţe

O carte de condoleanţe în memoria lui Václav Havel va fi deschisă la sediul Ambasadei Cehiei de la Bucureşti. Toţi cei care doresc să semneze în cartea de condoleanţe vor putea face acest lucru astăzi, între orele 13.00 şi 17.00, şi mâine, între orele 9.00-17.00.

Povestea unui disident autentic

Provenit dintr-o familie de capitalişti bogaţi, care şi‑au pierdut proprietăţile şi au fost denigraţi în presă imediat după venirea comuniştilor la putere în Cehoslovacia,Václav Havel s-a lovit de absurdităţile regimului comunist încă din adolescenţă. În 1951, pe când avea doar 15 ani, nu i s-a permis să se înscrie la liceu, fiind nevoit să lucreze ca ucenic la un laborator de chimie şi să îşi continue studiile la seral. În 1954, întrucât comuniştii i-au blocat accesul la orice facultate cu profil umanist, a intrat la Universitatea Tehnică Cehă, unde a studiat Economia. După satisfacerea serviciului militar, lucrează ca maşinist la un teatru din Praga şi studiază Arta Dramatică prin corespondenţă.

Alexandr Dubcek (stânga), liderul politic al Primăverii de la Praga, împreună cu liderul moral, Václav Havel  Foto: afp

Începând cu 1968, anul Primăverii de la Praga, Václav Havel îşi intensifică activitatea politică. Imediat după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, el apare la radio şi comentează în termeni duri evenimentele, iar la 27 iunie 1968 redactează şi semnează „Manifestul celor 2.000 de cuvinte", adresat liderului comunist Alexander Dubcek.

Alexandr Dubcek (stânga), liderul politic al Primăverii de la Praga, împreună cu liderul moral, Václav Havel  p Foto: afp

„Iubirea şi adevărul vor învinge ura şi minciuna"

La scurt timp, Havel este dat afară de la teatru şi este nevoit să se angajeze într-o berărie, experienţă pe care o va descrie ulterior în piesa dramatică „Audienţa". Este piesa care, alături de alte două creaţii dramatice, circulă în regim samizdat prin toată Cehoslovacia şi îi conferă lui Havel o reputaţie de opozant al regimului. La cimentarea acestei reputaţii contribuie din plin şi publicarea manifestului politic „Charta 77", scris în mare măsură pentru a acuza arestarea grupului de muzică psihedelică „The Plastic People of the Universe".

El şi-a sporit popularitatea şi printr-o serie de eseuri care au avut mare succes la public şi care au susţinut teoria „post-totalitarismului", un termen prin care încearcă să definească societatea modernă, dominată de ură şi de minciună. Deviza cu care Havel a luptat împotriva comunismului a fost: „Iubirea şi adevărul vor învinge ura şi minciuna". În 1979, Václav Havel este arestat şi încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă. Este eliberat în 1984, pe motiv de boală, şi îşi reia imediat postura de disident, fiind arestat mai apoi la domiciliu, în mai multe rânduri.

Comparat cu Gandhi

În 1989, el ajunge în postura de lider al Forumului Civic, mişcare de opoziţie care a contribuit în mod decisiv la prăbuşirea regimului comunist din Cehoslovacia şi l-a consacrat pe Havel drept principalul artizan al Revoluţiei de Catifea. La 29 decembrie, în acelaşi an, devine preşedintele Cehoslovaciei.

De-a lungul disidenţei sale, Václav Havel s-a remarcat drept un susţinător al rezistenţei nonviolente, fiind comparat de fostul preşedinte american Bill Clinton cu personalităţi precum Mahatma Gandhi şi Martin Luther King jr. De altfel, după 1990, Havel s-a aflat în mod constant pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Pace, dar nu s-a numărat printre cei care au primit această distincţie.

CV

- Maşinist la teatru, dramaturg şi deţinut politic
- Dramaturg, eseist, poet şi om politic, Václav Havel s-a născut la 5 octombrie 1936 la Praga, într-o familie de oameni de afaceri prosperi şi de intelectuali. Şi-a descoperit pasiunea pentru poezie la vârsta de 15 ani, scrierile sale fiind influenţate cu precădere de Kafka. După terminarea serviciului militar, se angajează ca maşinist la un teatru
din Praga (,,Teatrul pe balustradă").
- Havel intră în 1957 la Universitatea Tehnică Cehă, iar între 1962 şi 1966 urmează cursurile Facultăţii de Teatru. Tot atunci începe să publice în numeroase reviste culturale.
- A fost închis cinci ani pentru părerile lui politice, din care se distinge conceptul de post-totalitarism sau de ,,putere a celor fără de putere".
- Disidenţa sa a culminat cu publicarea aşa-numitei Carte 77, un manifest politic în care era denunţată arestarea membrilor grupului de muzică psihedelică ,,Plastic People of the Universe".

Omagii pentru Václav Havel

Nenumăraţi politicieni, printre care şi români, au salutat memoria fostul preşedinte al Cehiei, Václav Havel, considerat simbolul disidenţei anticomuniste.

INFO
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite