A murit Liborio Noval Barbera, fotograful care l-a însoțit pe Fidel Castro timp de o jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful Liborio Noval Barbera, care l-a însoţit aproape o jumătate de secol pe liderul cubanez Fidel Castro în cursul nenumăratelor sale călătorii întreprinse în străinătate, a murit sâmbătă la Havana, la vârsta de 78 de ani, a anunţat un site cubanez oficial, fără să precizeze cauzele decesului, scriu EFE şi AFP.

Liborio Noval a fost "unul dintre cei mai importanţi martori care au surprins în imagini realizările revoluţiei cubaneze şi ale poporului său", a menţionat site-ul cubadebate.cu.

Născut la 29 ianuarie 1934 la Havana, Noval, fondator al Uniunii ziariştilor din Cuba şi al Uniunii scriitorilor şi artiştilor din Cuba, şi-a făcut debutul ca fotograf în 1951 în agenţia de publicitate Siboney.

După victoria revoluţiei cubaneze, în 1959, el a lucrat ca fotoreporter pentru diferite publicaţii, printre care organul Partidului Comunist Cubanez, Granma. El a fost mai ales corespondent de război în Vietnam şi Nicaragua şi l-a însoţit timp de aproape o jumătate de secol pe Fidel Castro în călătoriile sale în străinătate.

Printre aceste vizite se află îndeosebi cele efectuate de Fidel Castro în Spania, Brazilia, Bolivia, Columbia, Mexic, China, Chile, Republica Dominicană, Venezuela, Malaysia şi în Libia, precizează site-ul amintit.

În 1999, Noval a publicat a treia sa carte, cu titlul "Instantanee", ce includea 77 de fotografii ale lui Castro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite