VIDEO Hosni Mubarak, în cuşcă şi cu perfuzii, la proces. El a pledat nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele audieri în procesul fostului dictator Hosni Mubarak au avut loc miercuri, într-o aulă a Academiei de Poliţie de la Cairo. Fostul preşedinte egiptean, judecat pentru crime şi corupţie, a apărut pe o targă şi părea palid şi slăbit. Procesul, difuzat în direct de televiziunea de stat, va fi reluat pe 15 august.

UPDATE

15.00 Judecătorul Ahmed Refaat a anunţat că procesul va fi reluat în 15 august.

14.15 Hosni Mubarak va rămâne în spital pe durata procesului, conform presei egiptene.

13.38 Instanţa s-a retras pentru deliberări. Nu este clar dacă audierile vor fi reluate astăzi.

13.25 Fiii săi, Alaa şi Gamal, acuzaţi de corupţie şi de implicare în uciderea unor manifestanţi, au preluat cuvântul pentru a se declara nevinovaţi.

13.12 Hosni Mubarak a pledat nevinovat, în faţa Tribunalului penal din Cairo.

Toate aceste acuzaţii ... le neg complet, a spus Mubarak, la microfon, întins pe targă.

image

12.54 Procurorul însărcinat cu dosarul lui Hosni Mubarak a cerut instanţei ca fostul preşedinte să fie tras la răspundere şi pentru violenţele asupra  opozanţilor, din perioada 2000 - 2010, nu numai pentru cele din timpul revoltelor de anul acesta.

12.40 O persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite în confruntările dintre susţinătorii şi adversarii fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, potrivit cotidianului egiptean Al-Ahram.

12.37 Oamenii adunaţi în faţa sediului Academiei de Poliţiei au început să arunce cu pietre unii în alţii.

image

12.22  Mai mulţi poliţişti au fost răniţi în ciocnirile care au avut loc în afara sălii de judecată, între protestatari şi forţele de ordine. Potrivit Al Jazeera, câţiva manifestanţi au fost reţinuţi.

12.10 Manifestanţii au început să arunce cu pietre, într-un peisaj ce aminteşte de revoltele din 11 februarie.

image

12.18 Procesul a fost reluat, după o foarte scurtă pauză.

12.10 Hosni Mubarak asistă la audieri aşezat pe o targă, în spatele unei cuşti cu gratii special amenajate. El îşi tot ridică capul, încercând să urmărescă procesul.

image

12.00 Mubarak riscă pedeapsa cu moartea, dacă va fi găsit vinovat pentru corupţie şi pentru ordonarea uciderii protestatarilor antiguvernamentali. El neagă acuzaţiile.

11.48 Parlamentarul israelian Benjamin Ben-Eliezer a declarat miercuri că el şi premierul Benjamin Netanyahu i-au oferit fostului preşedinte egiptean azil politic, în urmă cu câteva luni, dar acesta a refuzat, potrivit ediţiei electronice a cotidianului israelian Haaretz.

11.30 Judecătorul care prezidează procesul are dificultăţi în a menţine liniştea şi ordinea în sala unde au loc audierile. El a cerut "tăcere totală" în cursul audierii, ameninţând că va expulza din sala de judecată orice persoană care încalcă instrucţiunile sale.

image

Citiţi şi:  Mubarak, acuzat că se înfometează ca să scape de proces

11.25 Aceasta este prima sa apariţie publică, de când a fost inlăturat de la putere, după revolta din 11 februarie.

image

(click pe imagini pentru FOTOGALERIE)

11.23 Judecătorul Ahmed Rifaat, preşedintele Tribunalului penal din Cairo, vorbeşte în acest moment. Mubarak, în vârstă de 83 de ani, îngână ceva de pe patul său.

11.15 Fiii lui Mubarak şi fostul ministru de Interne Habib el-Adli, precum şi alţi şase oficiali de rang înalt ai poliţiei - de asemenea prezenţi - trebuie să răspundă pentru aceleaşi acuzaţii.

11.10 Palid, îmbrăcat în alb, fostul preşedinte a vorbit cu fiii săi Alaa şi Gamal, îmbrăcaţi, şi ei tot în alb, ţinuta regulamentară a deţinuţilor care încă nu au fost condamnaţi.

image

11.01 Hosni Mubarak este adus în sala de judecată într-un pat mobil. El îşi poate mişca ochii şi gesticulează. În mod evident, nu se află în comă, aşa cum au pretins avocaţii săi.

10.55 Aproximativ 3.000 de soldaţi şi agenţi de poliţie au fost mobilizaţi pentru menţinea ordinii la proces.

image

10.50 Mai multe persoane au fost rănite după ce zeci de susţinători ai fostului preşedinte Hosni Mubarak s-au încăierat cu manifestanţi anti-Mubarak în apropierea locului unde va fi judecat.

10.46 Al-Jazeera a publicat o imagine din interiorul sălii în care Mubarak este judecat. Sala a fost împărţită în jumătate, fiind separată de un grilaj. Cei 11 acuzaţi apar într-o cuşcă amenajată în colţul din stânga al aulei.

image

Avionul care îl transporta pe Mubarak a sosit la aeroportul militar Almaza din Cairo, a anunţat o sursă din domeniul securităţii. Mubarak este transportat cu o ambulanţă către aeroportul de la Sharm el-Sheikh, în vederea transferului la Cairo, a adăugat aceeaşi sursă.

Procesul lui Hosni Mubarak, acuzat de crime şi corupţie, este programat să înceapă miercuri, la Cairo, în condiţii de securitate excepţionale.

image

Hosni Mubarak a părăsit miercuri dimineaţă spitalul din Sharm el-Sheikh, unde se afla în detenţie preventivă, şi a fost transportat cu o ambulanţă către aeroportul din staţiune, pentru a fi adus în capitală, anunţase televiziunea de stat de la Cairo.

Fostul preşedinte egiptean, înlăturat de la putere în februarie, se afla, începând din aprilie, în detenţie preventivă la spitalul internaţional din Sharm el-Sheikh.

Scurtă BIOGRAFIE a lui Hosni Mubarak

Născut la 4 mai 1928 într-o familie din mica burghezie rurală a Deltei Nilului, Mohammed Hosni Mubarak a devenit comandant general al Forţelor aeriene, apoi vicepreşedinte în aprilie 1975.

În cursul carierei sale, el a scăpat din cel puţin şase tentative de atentat şi nu a ridicat starea de urgenţă instaurată la preluarea puterii.

Hosni Mubarak, unul dintre liderii cei mai longevivi din lumea arabă, a guvernat Egiptul singur timp de trei decenii. El a renunţat la funcţia de preşedinte al Egiptului şi a transferat puterea armatei, după ce a condus ţara în mod autoritar şi părea să se agaţe de putere, în pofida unei mişcări populare fără precedent, lansate pentru a denunţa tarele regimului său: şomajul, sărăcia, corupţia, libertăţile încălcate, violenţele comise de poliţie.

Mubarak, un bărbat fără prea mare carismă, l-a succedat în 1981 pe preşedintele Anwar al-Sadat, asasinat de islamişti, la doi ani după ce a fost primul lider arab care a semnat pacea cu Israelul.

Persoană pragmatică şi efectuând frecvent turnee pe teritoriul ţării sale, Mubarak a menţinut Egiptul în tabăra proamericană şi a păstrat acordurile de pace cu Israelul.

Fost comandant al Forţelor aeriene, el a reuşit să menţină până la 25 ianuarie stabilitatea Egiptului - şi a propriului său regim -, bazându-se pe un redutabil aparat de forţe de poliţie, acuzat că îşi impune controlul asupra vieţii politice şi asupra unui sistem politic dominat de un partid devotat.
El s-a arătat de asemenea a fi un adversar hotărât al islamismului radical de tipul al-Qaida. Dar el nu a reuşit să limiteze creşterea în importanţă a unui islam tradiţionalist, inspirat de mişcarea Fraţii Musulmani.

Mubarak a devenit în cursul anilor o figură familiară a reuniunilor internaţionale, impunând Egiptul ca un pilon moderat în lumea arabă.

Creşterea puterii fiului său mai mic, Gamal, apropiat de mediul de afaceri, a alimentat suspiciunile privind o transmitere "ereditară" a puterii, la alegerile prezidenţiale din septembrie 2011, provocând protestele opoziţiei.

În pofida liberalismului economic care a permis în ultimii ani o creştere economică şi emergenţa unor "campioni" egipteni în domeniul telecomunicaţiilor sau construcţiilor, aproximativ 40 % dintre egipteni trăiesc în continuare cu mai puţin de 2 dolari pe zi, potrivit statisticilor internaţionale, în condiţiile în care ţara este vizată de cazuri de corupţie. (Mediafax,AFP)

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite