ASEAN vrea cartă tip UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 40 de ani, cele 10 naţiuni asiatice au decis integrarea Statele ASEAN discută, la Manila, pe marginea primei carte din istoria de patru decenii a forumului est-asiatic, care să-l

După 40 de ani, cele 10 naţiuni asiatice au decis integrarea

Statele ASEAN discută, la Manila, pe marginea primei carte din istoria de patru decenii a forumului est-asiatic, care să-l ducă la o integrare cel puţin economică până în 2015.

"Dorinţa colectivă de a aduce justiţie socială, oportunităţi economice şi securitate integrată în regiune este platforma noastră comună", a prezentat, ieri, preşedinta Filipinelor, Gloria Macapagal Arroyo, agenda lungă a ASEAN.

Puterea diversităţii

România face parte dintr‑o organizaţie interstatală, încă unică în istorie, care, oricât de lovită de scepticism ar fi acasă, inspiră proiecte politico-economice de acelaşi tip în Asia, America Latină sau Africa.

Statele aspirante la acest tip de integrare o pornesc însă de pe alte baze decât cele ale fondatoarelor UE: le lipseşte un moment zero emoţional, de felul istoricei împăcări franco-germane pe hecatombele celui de-al Doilea Război Mondial şi omogenitatea culturală - doar latino-americanii pot profita de un asemenea fundament comun.

Prima problemă a integrării ASEAN este că cele 10 membre descriu o mare varietate de organizări statale: Brunei este un bogat sultanat petrolifer, Cambodgia a ieşit grav afectată dintr-una dintre cele mai criminale forme de comunism, Myanmar are o veche şi dură dictatură militară, Vietnamul este un stat comunist în plină dezvoltare de tip chinezesc, Singapore are o economie dezvoltată condusă oligarhic; celelalte membre sunt Indonezia, cel mai mare stat musulman, Laos, cel mai sărac stat comunist asiatic, Malaysia, una dintre economiile emergente, Tailanda, majoritar budistă şi Filipinele, majoritar creştine sunt afectate de separatisme islamice.

"Diversitatea este o forţă şi nu o barieră în unificarea Asiei de est", consideră Arroyo, gazda prezentei reuniuni ASEAN dedicate transformării forumului regional într-o organizaţie condusă după un set de reguli.

Faza de proiecte

Prima raţiune a integrării vizate de membrele ASEAN este crearea unei forţe care să profite, în loc să sufere după urma globalizării. Cu imbatabile oferte ale giganticelor pieţe chineză şi indiană din vecini, celorlalte state asiatice nu le rămâne decât instituirea de pieţe cu oferte competitive.

Departe de vechea politică a nonamestecului în afecerile interne ale celorlalţi, carta re-fondatoare cuprinde şi un corp de reguli cărora să li se supună toate statele membre - e drept, încă nu a fost imaginată şi o modalitate de sancţionare a celor care îl încalcă. A fost însă depăşit un impas major. După opoziţia iniţială a Myanmarului şi a altor colege, comisia pentru respectarea drepturilor omului a devenit parte integrantă a cartei pe care liderii ASEAN o vor avea de semnat la summitul din noiembrie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite