„Piraţii“ bulgari şi-au făcut partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul partid luptă împotriva drepturilor de autor care „dăunează valorilor democratice“. Administratorul naţional al noii formaţiuni este Angel Todorov, fost ofiţer de poliţie şi angajat al Serviciului Naţional de Securitate.

Delegaţi din 20 de localităţi s-au adunat duminică la Sofia pentru a lansa cu pompă şi fast Partidul Piraţilor din Bulgaria. Acesta va fi afiliat la Pirate Parties International (PPI), o organizaţie nonguvernamentală din Belgia care coordonează formaţiunile de acest tip din toată lumea, relatează site-ul Novinite.

Moderatori şi administratori

Principalul „duşman" al noului partid sunt drepturile de autor, care se fac vinovate de pierderea valorilor democrate, restricţionarea accesului la cultură şi informaţie. Partidul îşi propune să protejeze drepturile cetăţenilor, să pledeze pentru o reformă a legislaţiei privind drepturile de autor şi de patentare, să lupte împotriva cartelurilor şi să includă accesul la Internet printre drepturile esenţiale ale oamenilor.

Fideli terminologiei Internetului, membrii partidului se numesc administratori şi moderatori. Administratorul naţional al Partidului Piraţilor a fost ales Angel Todorov, fost poliţist şi membru al Serviciului Naţional de Securitate.

Todorov şi Bogomil Şopov, unul dintre membrii Consiliului Naţional, vor participa la conferinţa piraţilor de pretutindeni, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 16-18 aprilie.

Formaţiuni ale piraţilor există în numeroase ţări europene, dar şi în Australia, Canada sau Statele Unite. Cel mai cunoscut este, fără îndoială, Partidul Piraţilor din Suedia.

Modelul suedez

Înfiinţat la 1 ianuarie 2006 de către Rick Falkvinge, partidul a fost privit la început ca o apariţie exotică şi efemeră pe scena politicii. „Şansa" s-a ivit în momentul în care Curtea de Justiţie din Suedia i-a condamnat, în aprilie 2009, pe patru dintre fondatorii site-ului de file-sharing Pirate Bay la câte un an de închisoare şi o amendă totală de 2,7 milioane de euro.

Site-ul permitea utilizatorilor să schimbe gratuit diverse fişiere (muzică, filme, jocuri sau software), provocând nemulţumirea companiilor de divertisment care s-au plâns că le sunt afectate profiturile.

Suedezul a mirosit că hotărârea instanţei va fi în favoarea partidului său. Dacă la alegerile generale din 2006 a obţinut doar 0,63% din voturi, la europarlamentarele de anul trecut 7,13% din alegători şi-au dat votul pentru Partidul Piraţilor. Procentul i-a permis să trimită un europarlamentar la Bruxelles. De la 1 decembrie 2009, Partidul Piraţilor mai are un europarlamentar la Bruxelles, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Românii mai aşteaptă

Cristian Bulumac, purtător de cuvânt al grupului de iniţiativă pentru constituirea Partidului Piraţilor, a explicat pentru „Adevărul" că până acum au fost strânse circa 2.500 de adeziuni. Numărul necesar pentru înregistrare este de 25.000, minimum câte 800 din 18 judeţe diferite.

Bulumac consideră că prevederile legale privind condiţiile de înregistrare a unui partid sunt „exagerate, media mondială a numărului de adeziuni necesare fiind de 500".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite