Vremuri grele pentru Crin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„V-ar uimi dacă v-aş spune cât am dormit de vineri încoace" - afirmaţia a fost făcută de Victor Ponta ieri, la capătul a trei zile agitate, după ce a fost desemnat prim-ministru şi împuternicit să formeze noul guvern.

Şi totuşi, Victor Ponta nu arăta devastat de nesomnul acestei perioade cruciale pentru cariera sa politică. Pesemne că îşi ascundea bine oboseala. În schimb, peste Crin Antonescu parcă trecuse uraganul Katrina. Liderul PNL avea ochii roşii ai unui om obligat să facă eforturi supraomeneşti. E greu să porţi negocieri zi şi noapte, câteva zile la rând, în condiţiile în care eşti obişnuit să nu faci nimic toată ziua, iar seara, cel mult, să vorbeşti o oră la Antena 3. E devastator să-ţi sune telefonul de dimineaţa până seara, solicitând posturi de ministru, de secretar de stat ori măcar de directoraşi prin instituţii clientelare, când vii după vremuri tihnite, departe de Parlamentul care te plăteşte. E îngrozitor să fii nevoit să negociezi cu PSD jumătăţi şi sferturi de putere, minister cu minister, agenţie cu agenţie, în timpul siestei ori la ora somnului de frumuseţe.

Crin Antonescu trece prin vremuri grele, chiar complicate. Dincolo de satisfacţia de a-i vedea macaroana tăiată lui Traian Băsescu, actualul vârtej politic îi provoacă deja migrene. Liderul PNL este pus într-o situaţie de clară inferioritate în raportul de putere cu omologul său de la PSD. Ultimul Barometru realizat de IMAS, în luna martie 2012, arăta că Victor Ponta şi Crin Antonescu se aflau în echilibru la capitolul încredere publică: 25,9%, respectiv 24,6%. Trendul era însă în favoarea liderului PSD, care în câteva luni a recuperat aproximativ cinci procente faţă de actualul său partener (viitorul său adversar). Accederea la Putere, ca şef de Guvern, va accelera această evoluţie, întrucât Victor Ponta capătă consistenţă administrativă şi are şansa de a scăpa de eticheta care-l urmărea de mai multă vreme, aceea de „imatur". La guvernare nu ai de ales: fără maturitate politică, îţi rupi gâtul. Iar Ponta e prea tânăr şi prea ambiţios pentru a risca un eşec răsunător!

Aşadar, prezenţa „la butoane" îi va consolida poziţia lui Victor Ponta în raport cu Crin Antonescu. În schimb, liderul PNL va afişa o nerăbdare tot mai mare, care în timp poate alimenta frustrări, complexe şi resentimente. Ecuaţia este neplăcută pentru Antonescu: el stă pe margine, Ponta a intrat în joc. Iar perspectiva de a evolua împreună, pe acelaşi teren, este totuşi îndepărtată: mandatul lui Traian Băsescu expiră în decembrie 2014.

Raportarea la şeful statului este deja diferită: în vreme ce liderul PSD vorbeşte despre coabitarea cu acesta, crinii liberali umblă cu suspendarea-n gură. Este fisura care, pe viitor, ar putea explica multe, de la nerăbdarea lui Antonescu la maturizarea lui Ponta...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite