Weekend trist pentru Ion Iliescu. Dovada trădării de ţară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am văzut joi seară, pe TVR 1, o emisiune-document care marchează eliberarea televiziunii publice de păcatul a două decenii de minciuni revoluţionare.

Până acum, Televiziunea Română nu a avut curajul unei exorcizări, preferând să coabiteze cu demonii din decembrie 1989. Umbrele teroriştilor inventaţi şi ale morţilor adevăraţi au apăsat multă vreme asupra blocului-turn al TVR, ca şi a celebrelor Studiouri 4 şi 5. Vinovaţii erau găsiţi mereu la Armată, la Securitate, la Partid, în deşerturile arabe sau în nădragii lui Ceauşescu, niciodată la Televiziune. Şi deodată vine un cetăţean între două vârste, regizorul Cornel Mihalache, şi o spune pe şleau: domnilor, în decembrie '89, Televiziunea Română a făcut diversiuni, a intoxicat, a instigat. Cu alte cuvinte, a fost părtaşă la măcel. Oameni josnici din TVR şi-au dat mâna cu aventurieri bolnavi de putere pentru a regiza un sângeros război civil. Unul de scurtă durată, dar cu răni deschise pe termen lung.

Pasionat şi tenace, Cornel Mihalache a scormonit în arhiva TVR până când a găsit câteva bijuterii istorice. Cea mai preţioasă este o înregistrare din 23 decembrie 1989. Pe ecran apare chipul nătâng al crainicului George Marinescu (un fel de Mihai Gâdea al acelor vremuri), care anunţă rar, să priceapă şi ţaţa Floarea de la CAP: „Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străini şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, pentru a distruge ceea ce poporul român a cucerit".

Scuze, domnule Iliescu! Îmi pare rău că vă pun inima la grea încercare, sper să reziste şi acestei provocări. Pur şi simplu, nu m-am putut abţine. Mi-am amintit cu câtă înverşunare aţi negat, timp de 20 de ani, orice discuţie cu Ambasada Sovietică, orice solicitare sau promisiune de ajutor militar. V-am adus drept dovadă zeci de mărturii, dar aţi continuat să negaţi cu îndârjire. N-a contat ce spuneau revoluţionari de-ai dumneavoastră, colonei de Securitate ori generali de Armată. N-a contat nici măcar ce a rămas imprimat pe casetele video, când vă informaţi colegii din CFSN, încă din 22 decembrie, că „am intrat în legătură cu Ambasada Sovietică şi le-am transmis situaţia în care ne aflăm, ca să comunice la Moscova, să se ştie cine suntem şi ce vrem". Tot ce a contat a fost să minţiţi ca un roboţel de fabricaţie sovietică.

Dar farsa a luat sfârşit. Graţie colegului Cornel Mihalache, avem dovada video că pe 23 decembrie 1989 aţi cerut Uniunii Sovietice să intervină militar în România. Atunci, poate, ar fi părut o decizie disperată. Acum ştim că era o magistrală trădare de ţară. Pe voi, autointitulaţii conducători ai Revoluţiei, nu vă ataca nimeni; doar pe noi, proştii din stradă, ne mitraliau oamenii voştri şi ai sovieticilor, în frunte cu generalul Militaru. Era suficient ca dumneavoastră, domnule Iliescu, să faceţi un semn către Militaru, şi armele ar fi tăcut.

Adevărul e că nu aveaţi cu cine lupta, domnule Iliescu. Nu exista niciun inamic. Ceauşescu, bau-baul cu care ne-aţi tot ameninţat vreme de trei zile, era prizonierul vostru, păzit cu mitraliera, cu tunul şi cu tancul într-o cazarmă din Târgovişte. Cum să mai fie el o ameninţare, să comande rezistenţa anti-Revoluţie, când nu era lăsat nici să meargă la buda de pe hol, să-şi facă nevoile?!

Şi atunci, de ce aţi chemat trupele sovietice, domnule Iliescu? Ca să le reinstalaţi pe teritoriul României, după ce fuseseră convinse cu greu să se retragă în 1958? Noroc că Gorbaciov a zis niet, pentru că lucra la o nouă doctrină, opusă celei intervenţioniste a lui Brejnev. Era mai cool să ocupe România discret, prin băieţii de la GRU şi de la KGB, dar şi prin agenţii de influenţă ce purtau paşaport românesc...

Vă aduceţi aminte, domnule Iliescu? Dacă aveţi un lapsus, uitaţi-vă azi pe TVR 1, între orele 13.00 şi 14.00, când va fi difuzat, în reluare, documentarul lui Cornel Mihalache. O să încremeniţi când apare în cadru George Marinescu. Ştiu, omul a murit acum o lună, dar nu vă amăgiţi: graţie unei miraculoase casete video, vorbele ies din mormânt pentru a vă acuza de trădarea din decembrie '89.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite