Veşti bune despre Revoluţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departe de hărmălaia televiziunilor, Camera Deputaţilor este pe cale să adopte o iniţiativă fundamentală: proiectul de modificare a Codului Penal, astfel încât infracţiunile de omor să nu se mai prescrie.

O notă bună merită deputaţii coaliţiei guvernamentale, în frunte cu Daniel Buda, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Totul e ca votul final să confirme, în plen, paşii spre normalitate făcuţi în şedinţa de ieri. Laude li se cuvin şi celor doi iniţiatori ai acestui demers: europarlamentarul Monica Macovei şi deputatul Sever Voinescu.

Miza este enormă. Cu legislaţia actuală, crimele Revoluţiei se vor prescrie peste mai puţin de patru luni, în perioada 17-30 iunie 2012. Este vorba despre toate infracţiunile de omor sau asociate omorului: complicitate la omor, instigare la omor etc. În cazul acestora funcţionează prescripţia specială, care este de 22 de ani şi jumătate. La dezbaterile din decembrie 2011, parlamentarii PSD, ajutaţi de cei UDMR, au impus eliminarea prescripţiei doar pentru faptele viitoare. Ei au păstrat această umbrelă protectoare asupra faptelor deja săvârşite care nu au ajuns la termenul de prescripţie. Aici se încadrează inclusiv atrocităţile din decembrie 1989, soldate cu 1.116 morţi şi aproape 5.000 de răniţi prin împuşcare.

Este vital ca modificarea Codului Penal, în sensul eliminării totale a prescripţiei pentru infracţiunile de omor, să se facă în următoarele zile sau săptămâni. Abia atunci vom avea garanţia că dosarele Revoluţiei nu vor putea fi închise niciodată. Şi că ucigaşii din decembrie '89, precum şi complicii şi instigatorii lor, nu vor putea evita la nesfârşit dreapta judecată. O cer morţii din urmă cu 22 de ani, o cer normele statului de drept, o cere nevoia de normalitate. Să luăm aminte la vorbele lui Neagu Djuvara: „România nu poate ieşi din «bârlogul» în care ne aflăm de peste 20 de ani dacă nu se face procesul lui Ion Iliescu şi al acoliţilor săi".

O altă veste bună: Tribunalul Bucureşti a decis că o piesă de teatru nu poate fi oprită de urmaşii lui Nicolae Ceauşescu, deveniţi proprietari (la OSIM) ai mărcii „Ceauşescu". Motivaţia instanţei este de bun-simţ: „Nu se poate vorbi despre o folosire a mărcii «Ceauşescu», ci a numelui de notorietate istorică «Ceauşescu»".

Am văzut şi izbucnirea neanderthaliană a impresarului Ioan Becali într-o sală de judecată. E o nouă dovadă că Justiţia începe să le dea fiori marilor mafioţi. Nu-i uşor să vezi că procurorii cer instanţei să te condamne la 20 de ani de închisoare...

Grigore Cartianu
este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite