Vai, ce infamie: rocada Kövesi - Morar!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă ghiduşie străbate studiourile de televiziune. Politicieni şi analişti de toate calibrele, găzduiţi de moderatori prietenoşi, se străduiesc să zădărnicească, prin vorbă şi prin faptă, marea nenorocire care este pe cale să se abată asupra naţiunii române: rocada Kövesi – Morar.

Până de curând, Laura Codruţa Kövesi a fost procuror general al României, iar Daniel Morar - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Cum mandatele lor au expirat, fără posibilitate de reînnoire, cei doi ar mai putea conduce aceste instituţii doar dacă Morar ar trece la Parchetul General, iar Kövesi la DNA. O mişcare absolut legală şi, spun cunoscătorii, binevenită pentru a continua întărirea puterii judecătoreşti. Iar printre cunoscători se numără şi supervizorii europeni ai Justiţiei româneşti.

Nici n-a apucat Daniel Morar să preia interimatul la Parchetul General, pentru maximum şase luni, că a şi început ofensiva. Premierul Victor Ponta, lunea trecută: „Nu vreau să comentez despre doamna Kovesi sau domnul Morar, dar nu cred că jignesc cu nimic spunând că mai sunt şi alţi procurori buni. Nu sunt chiar de neînlocuit. Au avut două mandate, le-au dus la bun sfârşit, nu i-a schimbat nimeni, deşi eu aş fi putut să-i schimb..."

Şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-a început săptămâna cu grija procurorilor-şefi. Liderul liberal s-a arătat mult mai războinic şi, pe alocuri, insinuant: „Este inacceptabilă rocada Morar - Kövesi! Noi am spus public, de atâtea ori, nişte lucruri despre aceşti oameni şi despre prestaţia lor în fruntea acestor instituţii, şi mi s-ar părea inacceptabil ca cineva să facă o negociere cu domnul Traian Băsescu pe acest subiect. (...) Aş considera scandaloasă din partea acestui Guvern, din partea ministrului Justiţiei, o asemenea propunere. Cred că în ţara asta există magistraţi care să nu fie legaţi de partide politice, magistraţi capabili".

În ciuda tonalităţilor diferite, cei doi co-preşedinţi ai USL au un mesaj comun: nu e bine cu Kövesi şi cu Morar! „Mai sunt şi alţi procurori buni", spune Ponta, fals-diplomat. „Există magistraţi capabili", zice şi Antonescu, dând de înţeles că „balaurii lui Băsescu" nu se numără printre aceştia.

Câteva zile mai târziu, zguduit de chemarea la ordine, la Bruxelles, a tovarăşului său de puci estival, dl Crin capătă un ton resemnat: „Probabilitatea ca doamna Kövesi să fie şef al DNA este foarte mare. Sper să nu se întâmple asta. Încerc din toate puterile să-l ajut pe domnul Ponta, pentru că e într-o situaţie grea".

Tema propusă de domnii Ponta şi Antonescu este falsă. Iar gravitatea posibilei rocade Kövesi - Morar este o nerozie. În fond, de ce-ar fi rău ca Parchetele să fie conduse, în continuare, de cei doi? Comisia Europeană îi nominalizează constant la „bile albe" în dreptul României. Prin prestaţia lor de până acum, Kövesi şi Morar au devenit spaima infractorilor din politica românească şi au căpătat încrederea comunităţii internaţionale. Şi atunci, de ce să-i dăm deoparte?

Posibila rocadă Kövesi - Morar e prezentată ca o nelegiuire fără seamăn. În realitate, ar fi un semn de normalitate. Doi profesionişti care au performat - cum se zice prin multinaţionale - ar fi încurajaţi să-şi continue treaba, şi nu îndepărtaţi ca nişte măsele stricate, cum se întâmplă de obicei. Şi cum a păţit-o recent echipa lui Patapievici, de la Institutul Cultural Român.

Sigur că mai sunt şi alţi procurori buni, cum zice Ponta. Sigur că există şi alţi magistraţi capabili, cum ne asigură Antonescu. Dar de ce să faci experimente cu procurori care ar putea fi buni-capabili şi să nu mergi pe mâna unor procurori care au demonstrat că sunt buni-capabili? Un regizor înţelept ar înlocui un actor care umple sala cu altul care ar putea umple sala? Un antrenor ar renunţa la un fotbalist care dă goluri pentru unul care ar putea da goluri? Un director de şcoală ar trimite la plimbare un dascăl care predă admirabil pentru a-i face loc altuia care ar putea preda admirabil?

În fond, nici măcar nu e vorba de politică. E vorba de performanţă. Restul e tocşou. Şi, desigur, propagandă.

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite