Uzurpatorul nu e mediator

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria sa, România are un preşedinte uzurpator.

Oficial i se spune preşedinte interimar, dar el a ajuns la Palatul Cotroceni printr-o enormă operaţiune de uzurpare.

Situaţia nu seamănă cu cea de la suspendarea din 2007, când Nicolae Văcăroiu a ajuns preşedinte interimar din poziţia legitimă de şef al Senatului. Era numărul 2 în stat, a devenit - pentru o lună - numărul 1 în stat. În schimb, Crin Antonescu era ultimul dintre senatori (în privinţa prezenţei la vot) în dimineaţa de 3 iulie 2012, preşedinte al Senatului în seara aceleiaşi zile, pentru a deveni preşedinte al României pe 6 iulie. În patru zile, pornind din coada plutonului parlamentar, a cucerit două redute - preşedinţia Senatului şi pe cea a ţării - fără a se supune vreunui vot popular! Iar pentru a-şi atinge scopul, a pus umărul la reuşita unui puci care l-a ajutat să uzurpe, de marţi până vineri, primele două poziţii în stat. Ambiţiilor sale nu le-au rezistat nici legi, nici instituţii, nici oameni.

Era de aşteptat ca, odată instalat la Cotroceni, Crin Antonescu să intre în rolul preşedintelui mediator, plasat între taberele politice, pentru a-i da o lecţie de echidistanţă titularului de mandat, Traian Băsescu. Ar fi fost o bună ocazie de a arăta ce fel de preşedinte ar fi el, dacă românii l-ar alege ca succesor al lui Băsescu. O conduită corectă a lui Antonescu, în cele trei săptămâni la Cotroceni, ar fi putut influenţa şi deznodământul referendumului din 29 iulie, contribuind la demiterea lui Băsescu. Chiar şi cu riscul de a fi păcăliţi, destui oameni ar fi spus: iată, în sfârşit, un preşedinte care nu trage cu ai lui!

Dar ţi-ai găsit omul... Chiar în ziua instalării sale la Cotroceni, Crin Antonescu a îmbrăcat găunoasa haină de partid, maimuţărindu-i pe adversarii USL şi răţoindu-se la Europa. Partizanatul grosolan a continuat prin conferinţa de presă de vineri, 13 iulie, şi prin apariţiile ridicole de la Ministerul Propagandei (Antena 3). De la microfonul prezidenţial au fost oferite naţiunii fraze de genul: „Îi salut pe cei 30.000 de oameni reuniţi la Constanţa pentru a susţine un punct de vedere!" La malul mării tocmai se derula un miting anti-Băsescu, organizat de USL şi patronat de baronul Radu Mazăre...

Culmea „echidistanţei" a fost atinsă aseară, prin prezenţa preşedintelui uzurpator la mitingul USL de la Timişoara (camuflat în spatele unor comitete şi comiţii). Aceasta este o sfidare neruşinată nu doar a Constituţiei, ci şi a promisiunilor pe care, nu cu mult timp în urmă, le făcea din tabăra Opoziţiei. În aproape opt ani de mandat, Traian Băsescu nu şi-a permis niciodată afişarea unui partizanat atât de scandalos!

Demagogia lui Crin Antonescu poate fi depăşită doar de minciunile acestuia. Un exemplu: vineri seară, la Cotroceni, preşedintele uzurpator s-a referit şi la prezenţa lui Victor Ponta la Bruxelles. Şi a zis: „Se vorbeşte în ultimele ore de cele 10-11 porunci pe care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, le-ar fi dat premierului. Nu există aşa ceva, nu avem un document în sensul acesta. Ar fi însemnat o depăşire de atribuţii inacceptabilă şi de neimaginat a Comisiei Europene. Cum putea să-i dea dispoziţie domnul Barroso, un politician foarte experimentat, premierului României despre ce să facă preşedintele interimar al României? Aşa ceva e de neimaginat".

Ghinion! Puţin mai târziu, premierul Ponta s-a destăinuit la Antena 3: „Domnul preşedinte Barroso mi-a ridicat 11 probleme - «Astea sunt cele 11 probleme. Nu spunem că sunteţi vinovat, spunem doar că am vrea răspunsuri la ele». Eu, astăzi, am făcut aceste răspunsuri şi le-am transmis către Comisia Europeană".

Politica bunului-simţ, parcă aşa scria pe afişele electorale ale lui Crin Antonescu. Sau, în versiunea USL: un altfel de politică. Atât de altfel, încât bunul-simţ a dispărut cu desăvârşire, lăsând locul imensei neruşinări cu care ne tratează preşedintele uzurpator.

P.S. Dan Şova, senator PSD, a vorbit ieri despre „agenturile de presă" care lucrează împotriva regimului Ponta-Antonescu. Iar Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, zice că Occidentul ne va pedepsi din cauza vorbelor Opoziţiei, nu a faptelor Puterii.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite