Un scenariu înfricoşător: din nou sub cizma Rusiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajele tot mai insistente transmise în ultima vreme de Vocea Rusiei, post de radio finanţat de Guvernul de la Moscova, merită o atenţie specială.

Nu de alta, dar s-ar putea să descoperim că, în spatele unei aşa-zise lupte pentru putere în România, se ascunde o bătălie mult mai dură, între Est şi Vest, care ţine de geopolitica mondială.

Luni, 30 iulie 2012, la o zi după referendumul încheiat fără atingerea cvorumului, Vocea Rusiei făcea un comentariu instigator: "Echipa de la USL mai are şanse reale să-l demită pe Traian Băsescu, dar pentru a reuşi trebuie să acţioneze în forţă şi să renunţe la comportamentul defetist". Şase zile mai târziu, "ziariştii" plătiţi de Guvernul Rusiei păreau mulţumiţi: "USL a acţionat într-un mod perseverent şi a renunţat la atitudini defetiste".

Să mai urmărim un fir. Pe 30 iulie, speculând sugestia adresată de premierul Ungariei, Viktor Orban, populaţiei maghiare din România, aceea de a boicota referendumul, Vocea Rusiei trasa conducerii de la Bucureşti câteva direcţii de acţiune. "Imixtiunea externă ar putea fi invocată pentru a justifica validarea referendumului de către Curtea Constituţională chiar şi în lipsă de cvorum. Parlamentul poate decide repetarea referendumului pentru atingerea cvorumului. Până la urmă, există şi opţiunea organizării unor proteste de stradă".

Din acel moment s-au întâmplat următoarele:

1. Armatele de propagandişti USL au invocat "imixtiunea premierului maghiar în politica românească", iar preşedintele neales Crin Antonescu l-a numit pe Traian Băsescu "paiaţa lui Viktor Orban".

2. Mai mulţi lideri USL, printre care liberalul Eugen Nicolăescu, au vorbit despre repetarea referendumului. La fel s-a pronunţat şi unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru, numită în funcţie prin grija PSD.

3. Curtea Constituţională n-a mers atât de departe încât să valideze referendumul chiar şi fără cvorum, dar a pus în mâinile Guvernului Ponta o armă periculoasă: să taie din listele electorale atât cât e nevoie pentru a intra în cvorum.

4. Sâmbătă, 4 august, la Ministerul Propagandei (Antena 3), Crin Antonescu a spus: "Dacă acest referendum nu avea loc, dacă această suspendare nu avea loc, din toamnă riscam să avem chiar violenţe sociale".

Vocea Rusiei şi uzurpatorul de la Cotroceni vorbesc aceeaşi limbă, inclusiv atunci când aduc în discuţie "proteste de stradă" care să ducă la "violenţe sociale". La fel au mai procedat: bolşevicii lui Lenin în 1917, când au luat puterea în Rusia ţaristă; ilegaliştii comunişti din România, finanţaţi de Moscova, în perioada interbelică; nucleul mic, dar zgomotos al manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în ianuarie-februarie 2012, stimulat financiar de PSD (apud Viorel Hrebenciuc) şi mediatic de Dan Voiculescu.

Şi mai e ceva de natură a ne pune pe gânduri: felul în care o Putere înţelege să administreze un rezultat electoral. În iulie 2012, Guvernul Ponta organizează un referendum pe care-l pierde (nu face cvorumul) în condiţiile comunicate chiar de el, apoi îşi contestă propria organizare şi încearcă interpretări absurde ale participării la vot. În noiembrie 1946, Guvernul Petru Groza organiza alegeri legislative al căror rezultat, oricare ar fi fost acela, trebuia întors în favoarea comuniştilor. Astfel, victoria zdrobitoare a PNŢCD a rămas doar un element statistic, puterea fiind preluată în forţă de către perdanţi. Aceştia aveau însă de partea lor comisarii şi tancurile sovietice, care-şi făceau de cap într-o Românie aflată sub ocupaţie.

Întrebarea e: cum e posibil ca, în 2012, un rezultat electoral să fie anesteziat şi răstălmăcit precum cel din 1946? Nu ştim ca România să fie o ţară sub ocupaţie, nici nu vedem tancuri huruind pe străzile Capitalei. Cel puţin, acesta este tabloul oficial. Dar dacă există şi un plan invizibil, iar Moscova acţionează în forţă? Aceasta ar putea fi o explicaţie a înverşunării cu care liderii USL anihilează legi, paralizează instituţii şi atacă statul român drept în inima lui. Iar congruenţa dintre planurile expuse de Vocea Rusiei şi acţiunile în forţă ale grupului APV (Antonescu-Ponta-Voiculescu) ne dă fiori.

E prima oară, după decembrie 1989, când "ziariştii" plătiţi de Guvernul de la Moscova se manifestă atât de agresiv la adresa ordinii de stat din România. În urmă cu 23-24 de ani, în calitate de corespondenţi ai agenţiei TASS ori ai unor ziare precum "Pravda" şi "Izvestia", ei lucrau la răsturnarea lui Ceauşescu şi instalarea lui Iliescu. O făceau ca agenţi ai serviciilor secrete sovietice, având ca paravan legitimaţia de jurnalişti (Silviu Brucan, care lucra direct cu ei, a lăsat mărturii interesante în acest sens). Acum, "ziariştii" de la Vocea Rusiei şi-au regăsit apetitul pentru răsturnări politice în România. Iar mesajele lor au nuanţe ce sună a ordine transmise de la un ofiţer la altul...

Obosiţi de nesfârşitele războaie politice şi anesteziaţi de căldura verii, riscăm să nu vedem că România se află la o cotitură istorică. Apartenenţa la UE şi la NATO nu mai pare o garanţie infailibilă, pe fondul ofensivei ruseşti de recuperare a unor zone de influenţă. Riscul de a cădea în "zona gri" este major. Când vom realiza gravitatea momentului, s-ar putea să fie prea târziu.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite