Un banc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, pe internet circulă un banc.

O fi vechi, o fi nou, nu ştiu; eu, unul, îl aud pentru prima dată. Şi pentru că mi-a plăcut, vi-l împărtăşesc şi dumneavoastră.

Reprezentanţii mai multor naţiuni s-au întâlnit într-un restaurant. Toţi au cerut câte un pahar de vin, dar când a venit vinul, în fiecare pahar era o muscă.

Neamţul a cerut alt vin în acelaşi pahar.

Englezul - vin nou în pahar nou.

Finlandezul a scos musca şi a băut vinul.

Rusul a băut vinul cu tot cu muscă.

Chinezul a mâncat musca, dar nu a băut vinul.

Evreul a prins musca şi i-a vândut-o chinezului.

Norvegianul a prins musca şi s-a dus la pescuit.

Irlandezul a mărunţit musca şi i-a trimis paharul englezului.

Scoţianul a prins musca de gât şi a zis: „Scuipă imediat tot ce ai băut!"

Americanul a deschis proces împotriva restaurantului, cerând daune de milioane.

Românul a băut trei sferturi de pahar şi a cerut să-i fie schimbat.


Mda... Sigur că este un text din categoria bancurilor-clişeu, în care poţi inversa oricând rusul cu scoţianul şi moldoveanul cu olteanul. Dar popularitatea bancurilor bune certifică trei calităţi: 1. scot în evidenţă, chiar şi exagerând, trăsături apăsate ale unor comunităţi / populaţii / popoare; 2. au umor; 3. de regulă, sunt inteligente.

În acest banc, rusul e beţiv, scoţianul e zgârcit, evreul e negustor, românul e şmecher. Ba, chiar mai mult: şmecher spre 'oţ. Neserios. Ţepar. Dacă poate, îţi subtilizează portofelul; dacă nu - nu. Îţi zâmbeşte acru şi amână 'oţomănia pentru data viitoare.

Şi mai relevant este altceva: că la această concluzie am ajuns noi, românii, nu eschimoşii! Bancurile cu români, americani, ruşi, chinezi etc., spuse de români în limba română, pornesc de aici, dintre noi, pentru noi, despre noi.

Singuri am ajuns la concluzia că nemţii sunt serioşi, americanii performanţi, chinezii muncitori şi japonezii perfecţionişti. Şi tot singuri ne punem oglinda, în care-l vedem pe şmecheraşul neserios, ţepar şi descurcăreţ. Dar el este întotdeauna altul, nu eşti tu, nu sunt eu!

Este nu doar concluzia bancului de mai sus, ci a sute de bancuri similare.

P. S. 1. O fufetă îşi povesteşte la televizor aventurile din Egipt, unde-a tocat banii unui fotbalist. Cică n-a mai ajuns la piramide, pentru că acestea erau prea departe de mall...

P.S.2. Aseară, la Antena 3, suava Dana Grecu a mărturisit: „Când îl aud vorbind pe Mihai Răzvan Ungureanu, eu mă simt proastă". Şi ăsta nu-i un banc.


Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite