Traian Băsescu e pe cale să-şi tragă un glonţ în cap

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 13 iulie 2012, Traian Băsescu a ieşit din ambiguitate şi a transmis un semnal clar: românii care-l vor înapoi la Cotroceni să nu boicoteze referendumul, ci să meargă la vot şi să spună „Nu" demiterii.

O zi mai târziu, la mitingul de la Cluj-Napoca, preşedintele suspendat şi-a întărit mesajul: „Eu nu vreau să rămân preşedinte al românilor la «masa verde». Asta merge la Liga lui Mitică, el scoate campioni la «masa verde», la fotbal.  În politică, un preşedinte are nevoie de legitimitate. De aceea, eu îi chem pe toţi românii, indiferent ce opţiuni politice au, să vină pe 29 iulie la vot".

Mai mult, Traian Băsescu a recunoscut că şansele de a câştiga referendumul sunt mici. „Mi se pare necinstit din partea politicienilor să creezi condiţiile ca un preşedinte care a parcurs opt ani de mandat - şi ultimii trei ani de criză economică - să trebuiască să mai obţină 50% plus unu, aşa cum a obţinut când a câştigat alegerile. Ce om politic în lumea asta rezistă la vârf la peste 50% din voturile electoratului timp de opt ani? Dar foarte mulţi spun: «Nu ai nicio şansă». Eu spun: «Ca preşedinte, sunt responsabil să joc până în ultima clipă cartea democraţiei». De aceea le-am cerut tuturor celor care mă susţin să nu mă pună în situaţia să rămân preşedinte prin nevalidarea referendumului. Un preşedinte legitim trebuie să rămână prin votul poporului lui. De aceea, vă rog, mergeţi la vot, apăraţi-vă sau nu preşedintele, spuneţi «Da» sau «Nu» restauraţiei!"

Apelul lui Băsescu, în sensul participării masive la vot, are loc în ciuda faptului că la suspendare s-a ajuns prin siluirea Constituţiei şi prin violarea statului de drept. „Actul de violenţă din Parlament, prin care au decapitat conducerea ţării, speră ei, va fi validat de poporul român prin votul din 29 iulie. Este cea mai ticăloasă atitudine pe care o poate avea un om politic - să facă un lucru rău, după care să încerce să se ascundă în spatele votului popular". Chiar dacă încearcă un fior de optimism - „Vă asigur că şi-au greşit socoteala. Poporul se va dovedi mult mai inteligent decât oamenii politici" -, Traian Băsescu ştie că şansele de a câştiga referendumul sunt mici.

În aceste condiţii, chiar se pune întrebarea: de ce-şi asumă Traian Băsescu un risc atât de mare? Tocmai ce ne explicase că el nu apără un scaun, ci o instituţie - Preşedinţia. Ba, mai mult: că apără democraţia şi statul de drept. Şi atunci, de ce alege tactica riscantă a mobilizării la vot, şi nu pe cea sigur câştigătoare a boicotului? Există doar trei variante posibile: 1. Traian Băsescu încă mai speră să întoarcă populaţia în favoarea sa şi să iasă învingător la referendum; 2. Bănuieşte sau are informaţii că, în ciuda mobilizării electoratului de către ambele tabere, tot nu va fi întrunit cvorumul de 50% plus unu (peste 9,1 milioane de cetăţeni prezenţi la vot);  3. Traian Băsescu îşi joacă destinul politic la ruletă.

Să nu uităm: referendumul nu a fost iniţiat de Traian Băsescu, pentru a rămâne preşedinte, ci de către adversarii săi, pentru demiterea preşedintelui suspendat. Aşadar, miza scrutinului din 29 iulie este demiterea lui Băsescu. Pentru asta, suspendacii sunt cei care trebuie să convingă o majoritate a românilor (cel puţin 9,1 milioane) să iasă la vot pentru a le susţine demersul. Dacă vor convinge doar patru-cinci milioane, înseamnă că iniţiativa lor nu are suficientă susţinere populară, deci e sortită eşecului.

Nu e treaba lui Traian Băsescu să-şi ajute adversarii să realizeze cvorumul! De aceea, în săptămâna premergătoare referendumului, preşedintele suspendat ar putea ieşi cu un altfel de mesaj:

Români, este referendumul lor, la care au ajuns în urma suspendării statului de drept! În plus, continuă să joace murdar, schimbând regulile în timpul jocului. A vota pe 29 iulie este similar cu a le valida ilegalităţile. Să-i lăsăm singuri, să voteze doar ei, să vadă ce puţini sunt!

O palmă răsunătoare pe obrazul puciştilor ar fi boicotarea referendumului. În sport, e mai important să câştigi tactic cu 1-0 (eventual, cu un gol din penalty, în minutul 90) decât să pierzi cu 4-5 în urma unui joc spectaculos.

Dacă va pierde referendumul printr-o tactică sinucigaşă, Traian Băsescu nu va găsi iertare în faţa istoriei. Ar fi un fel de a-şi trage un glonţ în cap - şi nu pe lângă cap, precum Adrian Năstase.

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite