Regele Charles de România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când Robert Turcescu a propus spre discuţie subiectul „Regele Charles de România", am crezut că vrea să facă o emisiune de farse.

Varianta, chiar şi pur teoretică, suna atât de nerealist, încât părea pierdere de vreme. Mai multe şanse am eu să ajung regele Zanzibarului decât Charles regele României, mi-am zis. Dar n-a fost pierdere de vreme. Ba chiar a fost o discuţie interesantă, relaxată şi provocatoare, la finalul căreia ne uitam unii la alţii întrebându-ne din priviri: de ce nu?

Trebuie să recunoaştem, soluţia sună interesant: România să-l aibă rege pe fiul actualei regine a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a! Şi, în acelaşi timp, pe tatăl probabilului viitor rege al Regatului Unit, actualul prinţ William! Ar rezulta o înfrăţire nemaiîntâlnită în istorie între România şi Marea Britanie. Şi, în plus, s-ar realiza un mai vechi vis al lui Traian Băsescu: axa Bucureşti - Londra (cu Washington-ul e mai greu, pentru că americanii nu suportă capete încoronate).

Pare un film SF, nu? Pentru a deveni realitate, ar trebui îndeplinite trei condiţii fundamentale. Prima: să vrea şi Prinţul Charles să devină rege al unei ţări din Est care, prin tradiţie, dă multe bătăi de cap. A doua: să existe o mare voinţă a clasei politice din România, lucru mai greu de obţinut decât aurul din bauxită. Şi, în fine, a treia: să vrea şi poporul român.

Ultima condiţie ar fi cea mai puţin dificilă. Românii sunt încă, într-o majoritate covârşitoare, anti-monarhişti, dar asta se poate schimba. Iar cel care ar putea obţine o asemenea basculare este un personaj de o statură publică impresionantă. Prinţul moştenitor al Marii Britanii are o asemenea statură, care actualei Case Regale de la Bucureşti îi lipseşte (Regele Mihai, trecut de 90 de ani, nu mai e o soluţie pentru viitor, Principesa Margareta e prea ştearsă, iar Duda e Duda).

În plus, Prinţul Charles poate fi considerat un continuator al dinastiei care a modernizat România. El îi vine Regelui Mihai un fel de nepot, dat fiind că mama sa, Regina Elisabeta a II-a, este verişoară de gradul al III-lea cu fostul suveran român. Ne amintim că în istorie am mai avut un rege-nepot: Ferdinand, nepotul lui Carol I, căruia i-a succedat pentru că primul nostru monarh nu avea copii.

Sigur, deocamdată brodăm pe marginea unei poveşti imaginare. Dar de ce n-ar deveni realitate? Cine ne poate opri să visăm? În momentele de cruntă dezamăgire, avem nevoie de un energizant naţional. Când formulele ultimilor 22 de ani au eşuat, ne-am dori o schimbare radicală. Una care să nu derapeze în dictatură, pentru că destul ne-am petrecut secolul XX sub dictaturi de toate felurile.

Şi chiar dacă nimic nu se va schimba, tot e un câştig faţă de anii '90: acum vorbim despre ipoteticul Rege Charles, atunci Iliescu ni-l propunea ca alternativă pe Regele Cioabă...

De un lucru putem fi siguri: când România va redeveni monarhie, atunci va ajunge şi Crin Antonescu preşedinte! 

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite