Rămăşiţele puciului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de miercuri, 26 septembrie 2012, a adus trei noi elemente care confirmă adevărul crud al acestei veri: în România a avut loc o tentativă de lovitură de stat.

Operaţiunea s-a derulat vijelios până la un punct, apoi s-a sufocat sub presiunea democraţiilor occidentale. Dar câteva dintre efectele sale s-au propagat până în prezent, arătându-ni-se rând pe rând, în toată hidoşenia lor.

Curtea Constituţională a decis ieri că Parlamentul a încălcat Constituţia atunci când, în pregătirea puciului, a desemnat pentru Consiliul de Administraţie al TVR doar reprezentanţi ai Puterii (PSD-PNL-UNPR-UDMR), excluzând total Opoziţia (PDL). Decizia Curţii nici nu a fost greu de luat, dat fiind că hotărârea Parlamentului a încălcat flagrant Legea de funcţionare a TVR, care prevede respectarea algoritmului politic. Cei opt membri astfel desemnaţi îşi vor pierde calitatea, iar Consiliul de Administraţie al TVR va fi practic dizolvat. Totul - din cauza furiei de a extermina Opoziţia şi din nevoia de a paraliza o instituţie mass-media în ajunul ofensivei asupra statului de drept.

Tot ieri, Curtea Constituţională a stopat o altă grosolănie parlamentară. Prevederea potrivit căreia Parlamentul stabileşte cine merge la Consiliul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg, a fost declarată neconstituţională. Decizia îl pune în ofsaid, o dată în plus, pe Victor Ponta, care pe 28-29 iunie a plecat la Bruxelles sfidând o hotărâre a Curţii. Deplasarea premierului la Consiliul European a fost pretextul convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, adevăratul motiv fiind declanşarea puciului.

A treia veste de ieri a venit de la Autoritatea Electorală Permanentă. Am aflat, astfel, că au fost identificaţi 55.660 de români care la referendumul din 29 iulie au votat cel puţin de câte două ori. În contul acestor cetăţeni au fost înregistrate 118.881 de voturi, ceea ce înseamnă că 63.221 de voturi (cel puţin) au fost frauduloase. E greu de crezut, însă, că un român din 150 a votat multiplu. Adevărul este, probabil, altul: maşina de fraudat voturi, condusă de PSD-istul Liviu Dragnea, a folosit CNP-urile unor oameni pentru "a vota" în contul lor. Uneori, chiar de mai multe ori. Iar aici nu sunt luaţi în calcul cei care "au votat" o singură dată, fără să fi trecut pe la cabina de vot. Depistarea acestora rămâne la mâna procurorilor.

Apropo de procurori: mai ţineţi minte furia unor vajnici politicieni la adresa acestora? Iată ce declara, de exemplu, Ion Iliescu pe 15 august: "Nu credeam că, după Revoluţia din decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?"

În aceeaşi zi se umfla păsatul şi în Victor Ponta: "Cel mai important lucru este ca domnul preşedinte Băsescu să oprească prigoana asta împotriva oamenilor care au votat, pentru că nu are cum să mai fie preşedinte dacă el îi trimite pe procurori peste oameni, îi ameninţă, sunt oameni simpli. Asemenea abuzuri nu s-au mai întâmplat de pe vremea comuniştilor".

Şi, cu voia Dvs., ultimul pe listă, Crin Antonescu: "De la colectivizarea forţată din anii '50 nu s-a mai cunoscut un asemenea desant al procurorilor".

Ieri, toţi cei trei corifei au tăcut. Păcat, au ratat o bună ocazie de a se face din nou de râs...

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite