Puciul românesc, în oglinda germană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în Parlament, USL are ocazia să arate că renunţă la practicile puciste ale ultimelor două luni.

Pentru asta trebuie să dea dovadă de bună-credinţă. Concret: 1. să nu boicoteze şmechereşte şedinţa extraordinară a Parlamentului; 2. să nu ia în seamă trăsnaia propusă de senatorul liberal Ioan Ghişe, privind validarea în Parlament a ceea ce a invalidat Curtea Constituţională: referendumul din 29 iulie. Niciuna dintre aceste variante nu poate împiedica întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, însă oricare dintre ele ar amâna o dată în plus acest moment de revenire la normalitate.

Dacă mai există USL-işti care cred sincer în demersul nebunesc al acestei veri, ar fi bine să afle ce mai gândesc şi alţii. De exemplu, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag - camera inferioară a Parlamentului german. Herr Krichbaum a aşteptat sfârşitul acestui război primitiv, iraţional, pentru a-şi face cunoscute concluziile. Analiza oficialului german este o lecţie pentru toţi politicienii români; una utilă mai ales celor care au susţinut Puciul din Iulie, deveniţi subit antiamericani, antieuropeni şi antigermani.

„Primul-ministru Ponta şi domnul Antonescu încearcă să creeze o problemă care nu există. Relaţia dintre ţările noastre este foarte bună, cu tradiţie, şi a evoluat de-a lungul anilor. Aceste comentarii nu sunt decât o diversiune ieftină. Ponta vrea să distragă atenţia de la eşecul referendumului şi de la adevăratele probleme ale României. Acest lucru nu este demn pentru un prim-ministru şi politician important al unei ţări membre UE. În mod special, comentariile domnului Antonescu au fost dăunătoare nu pentru Angela Merkel, ci pentru el însuşi.Trebuie să fie atent, pentru că nu va mai fi luat în serios la nivel European."

Acest citat al domnului Krichbaum poate ţine loc de epitaf pe mormântul politic al celor doi pucişti. Parlamentarul german explică şi atitudinea critică a Germaniei faţă de o Românie aflată într-un periculos derapaj antidemocratic:

„Astăzi, Germania are un cancelar şi un preşedinte care au trăit pe propria piele lipsa libertăţii şi a democraţiei. De aceea, Germania este foarte sensibilă în privinţa subminării standardelor democratice şi a statului de drept".

Gunther Krichbaum se referă la experienţa est-germană (în fosta Republică Democrată Germană, aflată sub un regim comunist impus de URSS) a actualilor conducători de la Berlin, Angela Merkel şi Joachim Gauck.

„Faptul că este membră a Uniunii Europene înseamnă că România trebuie să împărtăşească şi să respecte valorile europene. Aşa că dezbaterea este de fapt nu pro sau contra preşedintelui Băsescu, ci despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independenţei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separaţia puterilor şi aşa-numitele echilibre ale sistemului instituţional. Dacă toate acestea sunt în pericol, UE şi statele membre nu pot rămâne pe tuşă, ceea ce de altfel nici SUA nu au făcut. Mulţi nu realizează că românii nu au doar cetăţenia României. Prin Tratatul de la Lisabona, ei au şi cetăţenia europeană; prin urmare, şi drepturi legale de cetăţeni europeni. De aceea e normal ca UE să se asigure că cetăţenii săi beneficiază de drepturile lor democratice."

Gunther Krichbaum operează chirurgical zonele bolnave din planul puciştilor de a îngenunchea România.

„Guvernul României a neglijat problemele reale ale ţării în ultimele luni. Iar România nu este o insulă sau o colonie, ci e implicată într-o competiţie la nivel european şi global. (...) Evenimentele din ultimele săptămâni nu au fost cea mai bună publicitate pentru România. Faptul că un prim-ministru numeşte «ilegală» o decizie a Curţii Constituţionale din ţara sa este aproape incredibil. Toate aceste evenimente au adus daune majore reputaţiei României, daune care vor persista o lungă perioadă. (...) Reformele din Justiţie sunt necesare nu pentru a mulţumi Bruxelles-ul, Germania sau altă ţară europeană. Ele sunt în interesul României. Cetăţenii români sunt victimele neajunsurilor din sistemul juridic. Ei vor beneficia de pe urma unor standarde mai ridicate în acest sens şi a luptei împotriva corupţiei."

Danke, Herr Krichbaum! Astfel de analize sunt esenţiale în înţelegerea, de către cât mai mulţi români, a gravităţii situaţiei în care i-a adus un grup de politicieni iresponsabili, nerăbdători să acapareze - prin orice mijloace - toată puterea în stat.

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite