Propagandă şi ură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna iulie a anului 2012, democraţia românească a fost caricaturizată de pucişti şi maimuţărită de propagandişti.

Ticăloşia a mers atât de departe, încât propaganda n-a luat pauză nici după încheierea campaniei electorale.

Cea mai gravă intervenţie în procesul electoral i-a aparţinut chiar lui Victor Ponta, prim-ministrul acestei ţări abuzate şi nefericite. Proclamarea în ziua referendumului a unei „Zile a Porţilor Deschise" la Vila Dante, vila-lui-Băsescu-care-nu-e-a-lui-Băsescu, a fost o decizie pe cât de mârlănească, pe atât de primitivă. Să nu uităm: Vila Dante aparţine statului român şi este administrată de Protocolul de Stat (RA-APPS), instituţie aflată în subordinea Guvernului. Aşadar, destinaţia celebrei vile este la îndemâna lui Ponta, nu a lui Băsescu.

Dar cum construcţia se află gard în gard cu reşedinţa prezidenţială, cunoscută ca Vila Lac 3, de ce să nu fie organizat un pelerinaj pe sub ferestrele acesteia, cu „popor" mobilizat de activiştii USL? Pelerinaj care să-i „indigneze" pe „oamenii muncii" şi să-i facă viaţa amară lui Traian Băsescu. Ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat: Ioana Băsescu, una dintre fiicele preşedintelui, a fost agresată verbal de câţiva „vizitatori" ai Vilei Dante. Două expresii infecte folosite de o pensionară - „scroafă" şi „ordinară" - au fost reluate cu mare voluptate, de mai multe ori, de cele două televiziuni aflate în slujba puciştilor: Antena 3 şi RTV.

Antena 3 a fost, ca de obicei, campioana diversiunilor. În acest weekend istoric, activiştii lui Felix au încercat să-i scoată pe români la vot prin reînvierea unei sperietori: pericolul maghiar. „Balaurii" de serviciu ai propagandei voiculesciene: Viktor Orban şi Laszlo Tokes.

Dar ura antieuropeană nu s-a oprit la Budapesta, ci a otrăvit totul până la Bruxelles. Sâmbătă seara, într-o emisiune de la Antena 3, „duşmanul naţiunii române" a fost Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, cea care criticase dur derapajele de la democraţie ale regimului Ponta-Antonescu. „Doamna Reding asta e îmbogăţită pe spinarea noastră", a cugetat profund un produs al naţionalismului rezidual, Val Vâlcu. Şi tot el ne-a explicat cine conduce instituţiile europene: „şobolănimea de la Bruxelles". Unul dintre invitaţi, profesorul Daniel Barbu, l-a completat cu plăcere: „Doamna Reding e un politician de mâna a doua în Luxemburg şi vrea să se facă remarcată". În studio chiţăiau fericiţi Costin Georgescu (fost director al SRI), Mihnea Costoiu (rector al Universităţii Politehnica Bucureşti), Mugur Ciuvică (de meserie propagandist) şi realizatoarea emisiunii, Oana Stănciulescu.

Furia diversionistă a Antenei 3 a devenit de-a dreptul dementă ieri, spre seară. Cifrele privind prezenţa la vot au explodat, la Antena 3, de la 30,1% la 35,72% într-o jumătate de oră (18.30 - 19.00) şi au luat-o complet razna la următoarele raportări: 39,6% la 19.50, 40,2% la 20.00, cifre mult umflate faţă de cele anunţate pe toate celelalte canale. Diversiunea putea avea două scopuri imediate: 1. mobilizarea la urne, în speranţa atingerii cvorumului de 9.146.258 de voturi necesare demiterii preşedintelui; 2. acoperirea unei eventuale fraude „pe înnoptat" a USL.

Un lucru e cert: referendumul a trecut, tensiunea continuă. Iar frustrările acumulate în cele două tabere, puse de Puciul din Iulie pe picior de război, vor continua să producă suferinţă multă vreme unei naţiuni grav rănite.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite