Păzeşte-te singur!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara, bocitoarele naţiunii se plâng de dimineaţa până seara: e cald, e prea cald, e inacceptabil de cald! Şi nimeni nu face nimic ca să mai scăpăm de căldura asta înăbuşitoare...

La inundaţii, aceleaşi bocitoare îşi pun mâinile-n şold şi îşi încep recitalul: e multă apă, prea multă apă, inacceptabil de multă apă! Iar autorităţile nu vin să ne ia de la crâşmă, să ne bage-n cizme şi să ne scoată apa din beci...

Prin decembrie, când a căzut prima zăpadă adevărată după mai mulţi ani, corul bocitoarelor şi-a regăsit vocaţia: vaaaaai, dar ninge îngrozitor de mult! Se face de doi metri, nici n-o să mai putem ieşi din casă! Şi nimeni nu opreşte zăpada asta odată...

Acum, inamicul s-a schimbat din nou: la modă e gerul. Şi să te ţii văicăreli: e frig, e foarte frig, o să crăpăm de frig! E inacceptabil să rămâi cu maşina troienită, în câmp, pe frigul ăsta înfiorător!

Şi am ajuns la cheia problemei: lipsa de gândire a unor concetăţeni care se aruncă în gura lupului, apoi se plâng că-i mănâncă lupul. Când eşti informat pe toate căile posibile - ziare, radio, televiziune, internet - că şoselele din Bărăgan sunt înzăpezite, viscolul înalţă troiene la tot pasul, iar termometrul arată minus 20 de grade Celsius, trebuie să fii nebun să te aventurezi într-un asemenea infern. Riscul este enorm şi gratuit. Dar dacă totuşi o faci, nu te poţi plânge că n-a apărut niciun înger, prompt, să te salveze dintre nămeţi. Sau că şoseaua nu este curată ca în palmă.

În general, autorităţile se mişcă greu. Lenea şi indolenţa lor creează multe situaţii dificile. Este un motiv în plus să fii prudent, să iei în calcul şi factorul uman sau pe cel birocratic. Altfel, aventura se numeşte nesăbuinţă.

Înainte de a le pretinde altora să aibă grijă de tine, trebuie să te protejezi singur. Gerul şi viscolul fac ravagii chiar şi în state mult mai bine organizate, precum SUA, Germania, Franţa, Suedia sau Norvegia. Şi acolo se închid autostrăzi, se blochează drumuri, se troienesc şosele. Şi acolo se transmit avertismente.

Cei care nu ţin cont de ele au mari şanse să ajungă la Ştirile TV sau în documentarele Discovery despre supravieţuire. Sau despre moarte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite