„Patriotul“ Dan Voiculescu şi „băsista“ Herta Müller

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Voiculescu, un vajnic produs al comunismului securistoid, vesteşte o nouă suspendare a preşedintelui ales.

„Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie - începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare", a vestit ieri cetăţeanul Felix. O declaraţie de luat în seamă, dat fiind că recenta suspendare a urmat la virgulă scenariul anunţat, la începutul anului, de stăpânul Antenelor.

Până una-alta, aventura nebunească din această vară îi aduce unuia dintre liderii pucişti, Victor Ponta, o înfrângere umilitoare: pierderea dreptului de a organiza Congresul Partidului Socialiştilor Europeni la Bucureşti. Este o lovitură năprasnică încasată de PSD, dat fiind că summit-ul socialiştilor europeni, programat pe 28-29 septembrie, a fost mutat subit la Bruxelles. Decizia a fost anunţată ieri, în urma unei întâlniri pe care Victor Ponta a avut-o în Africa de Sud cu austriacul Hannes Swoboda, şeful grupului socialist din Parlamentul European, şi cu bulgarul Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni.

Oficial, solicitarea a venit din partea lui Ponta, pentru ca „evenimentul să nu fie umbrit de puternica divizare politică din România". În realitate, schimbarea a fost determinată de boicotul majorităţii liderilor socialişti europeni, care nu au vrut să gireze un politician cu grave probleme de imagine. Mesajul este cât se poate de clar: Victor Ponta nu mai e un personaj frecventabil nici măcar în rândul socialiştilor europeni.

Şi încă o veste proastă pentru Dottore: într-un interviu acordat Euronews, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a tras concluziile crizei politice din România. Cică a fost tentativă de lovitură de stat. Sigur că doamna Reding nu a folosit această expresie, dar a descris-o prin câteva fraze elocvente. „Doar intervenţia Uniunii Europene a oprit abaterile Guvernului de la Bucureşti. Decizia Curţii s-a aplicat, cred că am blocat devierile de la democraţie. În acest moment, lucrurile nu sunt perfecte, dar cel puţin nu au deviat într-o anumită extremă. (...) Sunt foarte bucuroasă să văd că toată Comisia, Consiliul de Miniștri și Parlamentul European au avut o voce unită pentru a spune «Nu!». (...) Democraţia este un bun care trebuie apărat. Avem nevoie de instanţe independente. Nu putem desfiinţa Curţi Constituţionale. Şi trebuie să respectăm ceea ce spun aceste Curţi. (...) Oricare partid politic aflat la putere trebuie să respecte configuraţia democratică şi constituţională a unei ţări".

Dar, desigur, toţi aceştia sunt „băsişti": şi Viviane Reding, şi Jose Manuel Barroso, şi Angela Merkel... Ce ne facem însă cu Herta Müller, scriitoarea româno-germană care a primit Premiul Nobel în 2009? Pssst, vorbeşte Herta (în „Der Spiegel"): „Este fără rușine ceea ce face la București așa-numitul regim social-democrat! De fapt, sunt rămășiţele Partidului Comunist, care vrea să-i protejeze pe cleptocraţii din rândurile sale. Statul de drept a fost golit de conţinut, instituţiile importante sunt umplute cu soldaţi de partid, iar timpul este dat înapoi. Tentativa de manipulare a listelor electorale și ameninţările la adresa judecătorilor de la Curtea Constituţională sunt doar vârful aisbergului în această piesă cu pungași (Schurkenstück). Pe ăștia îi doare în cot de ţară".

Cum răspunde Dan Voiculescu în faţa unor asemenea lovituri de bici? Simplu: anunţă o nouă suspendare. Contează, probabil, şi un amănunt biografic: pe când Herta Müller era hăituită de Securitate, Dan Voiculescu se numea Felix şi turna vârtos la Securitate...

Grigore Cartianu director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite