Paştele la Brădiceni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există locuri unde „Hristos a Înviat!" nu este o vorbă goală, folosită ostentativ pentru a masca mitocănia unor creştini de paradă, ci o superbă stare de spirit.

Paştele la Brădiceni înseamnă o evadare din lumea bezmetică a oraşelor, dar şi căutarea unui paradis pierdut. Brădiceni este un sat gorjean fără mari rezonanţe istorice sau culturale, chiar dacă aici au poposit, printre alţii, Tudor Vladimirescu cu pandurii săi (în drum spre Bucureşti) şi Alexandru Vlahuţă (moment consemnat în „România pitorească"). Şi mai importantă a fost trecerea prin sat a copilului Constantin Brâncuşi, care între 1886 şi 1888 a urmat aici clasele a III-a şi a IV-a. Şi nu întâmplător: Brădiceni era satul în care crescuse Maria Deaconescu, mama viitorului artist de geniu; Brădiceni şi Hobiţa (leagănul lui Brâncuşi) sunt despărţite de un kilometru şi de zăvoiul râului Bistriţa.

Şi totuşi, Brădiceni este, în felul său, o gură de rai. Una în care, de Paşte, se petrece un mic miracol: sute de „fii ai satului" revin la vatră din toate colţurile ţării, ba chiar din toate colţurile lumii, atraşi magnetic de chemarea străbunilor. Pentru două-trei zile, casele pustii se repopulează, iar bătrânii singuratici se văd înconjuraţi de copiii şi de nepoţii risipiţi în lumea largă. Adunarea de la cimitirul satului, programată în fiecare an în cea de-a doua zi de Paşte, devine astfel o emoţionantă întâlnire între trecut, prezent şi viitor.

Nu doar atmosfera pascală face din Brădiceni un loc binecuvântat. Liniştea patriarhală este întreruptă doar de corul format din mii de păsărele, iar nesfârşitele zăvoaie, cu râurile, lacurile şi izvoarele lor, amintesc de povestirile pline de şarm ale scriitorului rus Ivan Turgheniev. Cu puţin noroc, o plimbare pe la liziera pădurii, continuată peste păşunea verde şi încheiată în zona lacurilor, îţi scoate în cale căprioare, iepuri de câmp, iată şi o vulpe!, în vreme ce ţestoasele ies la soare să-şi depună ouăle. Tot acest spectacol se desfăşoară între corul păsărilor şi cel al greierilor. Cu ochii pe minunile naturii, nu poţi neglija însă mieii şi iezii care zburdă de colo-colo.

Dar ce tot vă povestesc? Nu uitaţi că astfel de binecuvântări se află la tot pasul! Uneori atât de aproape de noi, încât suntem cu adevărat orbi dacă nu le vedem.

Articol publicat la 21 aprilie 2009

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite