O nouă porcărie marca Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, Palatul Victoria a fost zguduit de un nou fulger din direcţia Bruxelles.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a anunţat, contrariată: „Încă sunt foarte îngrijorată în legătură cu situaţia democraţiei din România, ca şi întreaga Comisie Europeană, de altfel. Comisia şi-a exprimat această îngrijorare, iar preşedintele Jose Barroso şi-a declarat public îngrijorările şi i-a înmânat primului-ministru român o listă cu 11 puncte care trebuiau îndeplinite pentru a aduce România la un sistem democratic echilibrat. De la momentul transmiterii îngrijorărilor Bruxelles-ului către Bucureşti, lucrurile nu au evoluat. Nu s-a schimbat nimic. Iar noi analizăm fapte, nu promisiuni. (...) Am primit sute de scrisori, iar unele dintre ele dezvăluie nişte lucruri cu adevărat şocante".

Prins cu izmenele în vine, prim-ministrul Victor Ponta n-a scos o vorbă despre noua păcăleală pe care a tras-o Europei. În schimb, şi-a convocat ziariştii de casă, cu care se trage de brăcinari prin Palatul Victoria, i-a urcat într-un autocar şi i-a dus trei kilometri mai la nord, debarcându-i în faţa unei vile din Cartierul Primăverii. Ai fi zis că le prezintă Tezaurul României, adus de la Moscova în urma unor negocieri încheiate cu un succes istoric.

Când colo, ce să vezi? Premierul-pucist fusese lovit de o nouă criză de mitomanie (mitomanie = manie caracterizată prin tendinţa maladivă de a denatura adevărul, de a minţi, de a inventa fapte care nu s-au petrecut în realitate). Ditamai şeful de guvern s-a pretat la o diversiune de ghetou, susţinând că Vila Dante a devenit, practic, vila lui Traian Băsescu, în care acesta se va muta la încheierea mandatului prezidenţial. Plagiatorul numărul 1 al ţării (asta e, Google spune că dacă dai căutare pe cuvântul „plagiator", îţi apare Victor Ponta) n-a fost în stare să prezinte nicio dovadă, cât de mică, a faptului că Vila Dante a fost „pusă la păstrare" pentru Traian Băsescu. Niciun contract, nicio chitanţă, niciun proces-verbal, nimic. Mai mult, RAAPPS, regie aflată în subordinea Guvernului (adică a lui Ponta), a spus clar că nu a existat vreo solicitare a lui Traian Băsescu în privinţa Vilei Dante. Însăşi Administraţia Prezidenţială a precizat, anul trecut, când a fost vehiculat prima dată acest zvon: „Preşedintele României nu intenţionează să locuiască în Casa Dante, în timpul mandatului sau după expirarea acestuia".

În ciuda acestor realităţi, Victor Ponta a delirat, mitoman şi populist: „În 2010-2011, când se tăiau salarii şi pensii, această locuinţă aparţinând Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, la solicitarea lui Traian Băsescu, a fost pregătită - investindu-se peste un milion de euro pentru repararea sa - pentru a fi ocupată de Băsescu după terminarea mandatului de preşedinte. A fost pregătită din bani publici ca viitoare locuinţă a lui Băsescu. (...) Eu, ca prim-ministru, nu voi semna ca această casă să treacă la Băsescu. Voi solicita un control şi, dacă se dovedeşte faptul, atunci Băsescu să dea banii înapoi!". Când vorbeşte Ponta, se sting neoanele raţiunii.

Jegoşenia prim-ministerială a găsit corespondent în prestaţia de curve puturoase a două televiziuni dâmboviţene: Antena 3 şi RTV. Titluri demente au început să defileze pe ecrane: „Vilă de un milion de euro pentru Băsescu" (transformat, curând, în „Vilă de milioane de euro pentru Băsescu"), „Pensii şi salarii tăiate, lux pentru Băsescu", „Imagini cu luxul pregătit pentru Băsescu", „Piscină de lux pentru Băsescu", „Ţara trăieşte în mizerie, Băsescu în lux". Nu citate, nu ghilimele, ci titluri asumate de cele două oficine de propagandă, chiar şi în lipsa unei minime confirmări a celor scrise cu litere de-o şchioapă.

Şi, în timp ce în studio erau înfierate straşnic „luxul şi huzurul" în care vrea să trăiască Băsescu „pe banii poporului", iar komisarul sovietic Eugen Nicolăescu convoca o conferinţă de presă pentru a vorbi despre „delirul imobiliar faraonic" al preşedintelui ales, camerele de luat vederi se focusau pe robineţii unei chiuvete şi pe dulapurile din încăperi exact la fel cum, în decembrie 1989, propaganda lui Ion Iliescu ne prezenta „robinetul de aur", „cântarul de aur", pantofii şi rochiile din vila lui Nicolae Ceauşescu.

Cu o diferenţă, totuşi: „vila lui Băsescu" nu este a lui Băsescu. Eventual, a lui Ponta (cel căruia i se închină RAAPPS) sau a lui Voiculescu (ale cărui slugi au intrat ieri cu opincile în Vila Dante, pentru a transmite „huzurul" băsescian).

E clar: duminică nu mă duc la vot!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite