Moş Teacă, trepăduş de partid

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când şi Armata, o instituţie care presupune regulamente, onoare şi seriozitate, intră pe mâna politrucilor, a mărunţilor trepăduşi de partid, înseamnă că societatea este cangrenată iremediabil.

Liberalul Corneliu Dobriţoiu, general remarcat prin dibăcia cu care, încălcând legea, a înşfăcat un apartament de lux al Armatei la preţ de garsonieră, ceea ce i-a adus un profit de cel puţin 100.000 de euro, se comportă ca un jalnic căprar de la GAZ-ul unităţii.

Întrebat de ce preşedintele Traian Băsescu a lipsit de la manifestările dedicate Zilei Armatei, Moş Teacă liberalul a glăsuit, gângav şi agramat: „Ar fi fost bine să fi avut pe președinte acolo, dar și cu sufletul. De ce spun aceasta? Pentru că am fi avut și alte bugete și chiar o participare la activitățile pe care noi le-am derulat și asupra cărora avem un anumit nivel de satisfacție, chiar dacă la nivel protocolar avem câteva sincope".

Carevasăzică, o participare - chiar şi cu sufletul - a preşedintelui ar fi sporit bugetul Armatei... Nu este doar o minciună, este o ticăloşie, care se înscrie în vastul efort propagandistic de a convinge populaţia că banii sunt la Băsescu, că bugetele sunt distribuite de la Palatul Cotroceni. Ponta, săracu', ar face multe în ţara asta, dar nu poate din cauza tiranului...

Ziariştii l-au întrebat pe jeneral, concret, dacă i-a trimis o invitaţie preşedintelui - conform Constituţiei, comandantul forţelor armate - la festivităţile organizate de Ziua Armatei. Răspunsul a venit din grota gândirii liberale: "Cum să nu?! Am prezentat un calendar înainte de începerea primelor evenimente dedicate acestei sărbători. Ne-am bucurat de faptul că instituția prezidențială a fost reprezentată la Carei de către consilierul pe probleme de securitate ale președintelui".

Prima afirmaţie, bazată pe trei cuvinte şi două semne de exclamare, este o măgărie. Băsescu nu a fost invitat la Carei în timp util, ci abia în ziua manifestărilor, când era deja prea târziu. Cu o zi înainte, preşedintele primise din partea ministerului doar calendarul manifestărilor, nu şi invitaţia! Iar adresarea a fost mizerabilă: "domnului Traian Băsescu", nicidecum "domnului preşedinte Traian Băsescu" ori "domnului Traian Băsescu, preşedintele României".

Ei bine, această bădărănie, născută din bezna gândirii lui Dobriţoiu (cu sau fără ordin de la partid), a fost transformată de acelaşi Dobriţoiu în muniţie pentru a-l înfiera pe Băsescu. Cică şeful statului ar fi refuzat deplasarea la Carei pentru că din "invitaţie" lipsea formula de adresare "Excelenţa Dvs.". Explicaţii suplimentare: "O serie de greşeli care s-au strecurat în invitaţia adresată preşedintelui Traian Băsescu pentru a participa la Ziua Armatei, de la Carei, au fost cauza absenţei şefului statului de la festivităţi". Şi: "În absenţa unor regulamente, probabil că formularea nu a fost foarte fericită. Am avut o discutie cu domnul preşedinte, mi-am cerut scuze dacă textul invitaţiei nu a fost suficient de explicit şi i-am transmis şi mulţumiri pentru că a agreat ca un reprezentant al administraţiei prezidenţiale să vină". Ăştia sunt ca pe vremea lui Stalin: mai întâi te împuşcă şi apoi îţi prezintă scuze - îmi pare rău, a fost o greşeală!

Din păcate, ministrul Dobriţoiu nu se află la prima ispravă de acest gen. La scurt timp după ce a fost paraşutat în fruntea Armatei, a cotrobăit prin sertare şi a găsit o listă de colonei năşiţi de predecesorul său, generalul Oprea. Şi pac, la Antena 3! Dar ca şmecheraş cuibărit în subteranele partidului, nu a livrat opiniei publice întreaga listă, cu cele două mii şi ceva de nume, ci doar vreo 40-50 de "inamici". L-a expus linşajului antenist pe colonelul Turcescu, dar l-a ascuns pe colonelul Chirieac. Iar acum, în campania electorală, generalul Dobriţoiu defilează cot la cot, gamelă lângă gamelă, izmană lângă izmană, cu generalul Gabriel Oprea, cel care a produs mult înfieratele avansări în guvernările precedente. Doi bravi ostaşi ai armatei USL, dintre care unul a făcut mii de avansări de tip VIP, iar celălalt a dezvăluit opiniei publice sub 3%. Celelalte 97% intră sub incidenţa unor importante raţiuni de partid
.
Şi ar mai fi ceva: legătura specială dintre tinicheaua din fruntea Armatei Române şi ambiţiosul plan de fraudare a referendumului din 29 iulie. Se numeşte Dumitru Samson, lucrează cu lumea interlopă şi se plasează în spatele lui Crin Antonescu la manifestările electorale. Şi încă un amănunt: este fiul vitreg al generalului Dobriţoiu.

Trăiască lumea interlopă! Trăiască armia română!

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite