Mircea Badea. O minciună

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De regulă, nu mă uit la emisiunea lui Mircea Badea.

Mi se pare pierdere de vreme, din moment ce ştii dinainte pe cine laudă şi pe cine înjură. Laudă oastea politică din care face parte patronul său şi înjură trupele adverse. Chiar dacă personajul nu e lipsit de talent (de regulă, clovnii şi circarii chiar sunt talentaţi), mie, unul, mi se pare o reţetă prea simplistă. Nu tu suspans, nu tu surpriză, nimic...

Şi totuşi, uneori, mai ales în timpul reclamelor de pe Discovery sau de pe History, butonând la întâmplare, mă trezesc pe Antena 3. Aşa mi s-a întâmplat şi miercuri noapte, când am parcat „În gura presei" taman la timp pentru a prinde în direct o minciună antologică.

Ţin să precizez că puţine lucruri mă relaxează mai mult decât înjurăturile cu care mă onorează Mircea Badea. Oricât ar fi de scabroase, mi se par un privilegiu perpetuu. De-a lungul anilor, am simţit aceeaşi senzaţie de bine doar la măscările pe care mi le rezervă constant C. V. Tudor în revista „România Mare". În general, critica mă pune pe gânduri; îmi fac griji, mă frământ, mă întreb unde am greşit, dacă pot să îndrept ceva. Însă, în cazul lui Vadim şi al lui Badea, atacurile au efect invers: ştiu că nu sunt critici, ci vome; ştiu că nu sunt dictate de argumente, ci de umori. Iar umorile lui Badea vin de dincolo de el; probabil, de acolo de unde-i vin şi banii. Comportament tipic de slugă.

Nu mi-aş pierde vremea cu Mircea Badea dacă, printre duioasele minciuni cu care-şi împachetează sucul gastric în frumoasa-i emisiune, nu ar fi strecurat şi una gogonată. Badea tocmai zicea, cu subiect şi predicat, că eu, pe vremuri, aş fi participat la o emisiune a lui Radu Moraru - „Naşul", B1 TV - în care Ion Cristoiu era demascat ca turnător al Securităţii, cu numele de cod „Coroiu". Ce poate face ura din om! Cât de mult îi întunecă raţiunea, cât de tare îi schimonoseşte chipul! E o vorbă: când Dumnezeu vrea să te piardă, mai întâi îţi ia minţile. Poate că nu ţi le ia de tot - doar, acolo, preţ de-o emisiune, cât să comiţi o ticăloşie care te va urmări toată viaţa. Cine ştie, poate că la bătrâneţe, când vei deveni mai înţelept sau mai senil, interiorul îţi va fi devorat de un viermişor care te va întreba: cum ai putut să slobozeşti o aşa minciună?

Pentru Mircea Badea nu are rost să lămuresc nimic, pentru că oricum el ia lumină din altă parte (uneori, pe bază de energie ieftină). Dar cetăţenii nevinovaţi care i-au ascultat nebunia merită o precizare: am participat la zeci, poate sute de emisiuni ale lui Radu Moraru, nu însă şi la cea în care era executat Ion Cristoiu. Îmi amintesc acea emisiune, eram în faţa televizorului: în studio se aflau Radu Moraru şi Corneliu Vadim Tudor, iar „dezvăluirea" era făcută de calomniatorul-şef al PRM. Acesta venise înarmat cu „documente" care, în timp, s-au dovedit a fi nişte falsuri ordinare. Ulterior, Moraru i-a prezentat scuze lui Cristoiu, recunoscând că a fost intoxicat de Vadim. Şi cu asta, basta.

Eu, unul, n-am participat la nicio emisiune în care să fi susţinut că Ion Cristoiu a turnat la Securitate, pentru simplul motiv că n-am deţinut niciodată o asemenea informaţie. Iar dacă aş fi deţinut-o, probabil că aş fi evitat s-o comentez public, măcar pentru că Ion Cristoiu este cel care, în urmă cu 21 de ani, mi-a vegheat primii ani în lumea presei.

O lume în care, recunosc, nu credeam că voi întâlni personaje precum Mircea Badea. În naivitatea mea, mă gândeam că presei îi este suficient un singur tomberon: C. V. Tudor. 

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite