Mineriada grecilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la greci este o mineriadă în toată regula.

Una generată de lăcomia clasei politice, inflamată de iresponsabilitatea sindicatelor şi întreţinută de nebunia câtorva mii de anarhişti. O mineriadă a hoţiei şi a prostiei, am putea spune.

Ani de-a rândul, guvernele Greciei - când de stânga, când de dreapta - şi-au bătut joc de bani şi de propria naţiune. Au pulverizat bruma de prosperitate, pentru că în vremurile bune au furat enorm şi au cheltuit nesăbuit. Nimeni nu le-a taxat atunci politicile de tip „bombă cu ceas". Toţi - de la sindicalişti la hotelieri, de la cultivatorul de măsline la vânzătorul de pizza - au gustat mulţumiţi din bomboana otrăvită a traiului nefiresc de bun. Nu şi-au pus nicio clipă problema îndatorării peste măsură. Grecii trăiau bine, dar pe datorie.

A venit însă criza, iar firul s-a rupt. Ascunsă multă vreme, boala a erupt. O ţară cu istorie fabuloasă, uitându-se în oglindă, a văzut faţa hâdă a falimentului. Atunci a apărut medicul (UE+FMI), sever prin natura profesiei lui, şi i-a prescris tratamentul pentru astfel de suferinţe: măsuri de austeritate. Produceţi mai mult, cheltuiţi mai puţin. Neavând altă soluţie, guvernul grec a acceptat. Tratamentul e dureros, dar fără el nu există speranţă. Situaţia e similară cu cea a bolnavului de cancer: acceptă sau nu tratamentul cu citostatice. Dacă-l acceptă, îi cade părul de pe cap şi riscă efecte secundare periculoase. Dacă-l refuză, îşi poate pregăti coşciugul.

Într-o situaţie atât de dramatică, răul cel mai mare pe care şi-l pot face grecii este să producă haos. Să declanşeze greva generală, care la ei pare să fi devenit sport naţional. Să iasă la lupta cea mare, cum propovăduia „Internaţionala" comunistă. Ca să lupte cu cine? Cu prima măsură neimputabilă guvernului lor în ultimii 20 de ani? E ca şi cum bolnavul şi-ar a medicul la palme.

Auzi: tineri cu cagule au aruncat cu cocteiluri Molotov într-o agenţie bancară din centrul Atenei, care a luat foc. În instituţie se aflau aproximativ 20 de persoane. Două femei şi un bărbat, angajaţi ai băncii, au murit în incendiu.

Sau: aproximativ 50 de persoane au încercat să intre în clădirea Parlamentului grec. Pentru a le dispersa, Poliţia a folosit gaze lacrimogene.

Şi încă una: la Salonic, tinerii manifestanţi au aruncat cu pietre în magazine.

Vor trăi grecii mai bine după asemenea nebunii? Să fie siguri că o vor duce mai rău, pentru că anarhia este autodistructivă.

Unul dintre promotorii dezordinii sociale în ţara lui Aristotel este Pame, un front sindical al Partidului Comunist. Dacă ar fi mai atenţi la istoria secolului XX şi nu doar la glorioasa lor istorie antică, grecii şi-ar aminti că între 1943 şi 1949 au trecut printr-un război civil pustiitor, care le-a devastat ţara mai rău decât ocupaţia nazistă. Iar în spatele acelui dezastru s-au aflat comuniştii.

Şansa istorică a Greciei a fost că puterile occidentale nu au abandonat-o. Şi că la Yalta, pe şerveţelul pasat între Stalin şi Churchill, în dreptul Greciei scria „90% Marea Britanie, 10% URSS", iar în dreptul României - „90% URSS, 10% Marea Britanie". Altfel stăteau lucrurile dacă procentele ar fi fost pe dos... Probabil că grecii şi-ar căuta de lucru acum în România, ca în perioada interbelică, şi nu invers. Ne-ar culege ei merele, nu le-am culege noi portocalele.

Dacă ar ţine cont de toate aceste lucruri, grecii ar strânge cureaua şi n-ar mai ieşi la luptă cu cocteiluri Molotov, mânaţi de la spate de sindicate comuniste... 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite