Mafioţi şi dobitoci

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două personaje.

Unul urlă în sala de judecată ca un animal încolţit. Şi-a ieşit din minţi pentru că procurorul încearcă să-l încadreze la 20 de ani de închisoare, iar judecătoarea se apropie de pronunţarea sentinţei. Este acelaşi personaj care jigneşte, înjură, ameninţă şi scuipă oriunde şi oricând: pe stradă, pe stadioane, la poker, la ruletă, la şcoala fiicelor sale, în studiourile TV. Prin urmare, şi în instanţă.

Individul se descrie singur, în gramatica învăţată la colţul străzii, ca bişniţar al Epocii Ceauşescu. „Eu sunt mafiot, că sunt mafiot prin modul meu de a mă comporta. Parchez maşina, dau un milion la şpagă. Mă duc la ospătar, sparg şapte milioane, dau două milioane şpagă. Nu vorbesc cu orcine, nu bag în seamă pe orcine. Eu sunt Giovanni Becali, milionarul, şmecherul, mafiotul, cum să bag în seamă pe oricine? Cum să n-am prestanţa mea?"

Acum, domnul mafiot ne promite că el şi nobila sa familie vor prelua conducerea României, pentru a aplica Justiţia lor, să n-o mai lase la mâna procurorilor, a judecătorilor şi a Codului Penal. Suntem preveniţi că primele funcţii în stat vor fi decise în cadrul unui sfat al înţelepţilor, la care vor participa domnul mafiot, fratele său şi vărul lor. Giovanni, Victor şi Gigi. Sfânta Treime a clanului Pipera.

Al doilea personaj e un fel de călugăr răspopit, dotat cu emisiune TV. Face parte din oastea de propagandişti a patronului său. Misiunea lui e să dea cu vitrion în ochii inamicilor politici ai Sfântului Jupân. Mai are un pic şi-i scuipă în direct, la concurenţă cu don Giovanni.

Miercuri, 22 februarie. La telefon se află Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Încearcă să explice inexplicabilul. Mihai Gâdea îi sare la jugulară: "Dumneavoastră sunteţi un nesimţit dacă asta aţi înteles. Eu apăr altceva, domnule Duţă! Apăr pacienţii care sunt bolnavi de cancer şi de leucemie şi care nu au morfină. Dacă nu înţelegeţi asta, sunteţi un dobitoc!"

Duţă face eroarea de a ridica fusta preotesei: "Acea lipsă de un milion şi jumătate de euro este o defecţiune de management a unui preşedinte de Casă anterior mie, care era pus de şeful Dvs..." Propagandist de tip brucanian, Gâdea simte pericolul. Răcneşte inchizitorial: "Cum îl cheamă pe acel preşedinte al Casei de Asigurări, ca să vă dea în judecată?! Cum îl cheamă?!?!?! Cum îl cheamă?!?!?!?!?! Domnule Duţă, eu nu-mi pot pierde timpul cu dumneavoastră! Domnule Duţă, sunteţi jalnic!!! Sunteţi jalnic!!!!!" Lângă sutana lui Gâdea chiţăie, satisfăcută, suava Dana Grecu...

Altădată, gâdele îi striga unei doamne de la Ministerul de Externe „mahalagioaică". Pe Pinalti îl întreba, fără să-i fi pus fiola: „Sunteţi beat şi acum?". În fond, e specialitatea casei. Ne-o amintim pe Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele-etc., care-i adresa unui invitat al său (evident, din tabăra cealaltă) duioasa întrebare: „Aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune?"

Miroase a stricat în zona Băneasa-Pipera...

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite