Legea lui Marga: Cultura vine pe ţeava de calorifer

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă-şi propune cineva să facă un studiu de caz despre cum se dărâmă o instituţie din temelii, cu picamărul răzbunării şi cu buldozerul prostiei, atunci trebuie să înceapă cu Institutul Cultural Român.

Graţie înţeleptei majorităţi parlamentare în formula PSD-PNL-UDMR-UNPR-PC, Institutul a ieşit de sub patronajul Preşedinţiei României (unde se afla de la înfiinţare, sub Ion Iliescu) şi a intrat sub controlul Parlamentului. Graţie ofensivei clientelare care devorează totul mai rău ca stolurile de lăcuste, echipa nepartinicului Horia-Roman Patapievici a fost înlocuită cu echipa politrucului liberal Andrei Marga. Graţie gândirii profunde a acestui colhoznic cultural, ICR va ieşi în lume cu caloriferul. Nu vă miraţi, chiar aceasta e arma secretă a lui Marga: caloriferul. Şi iată de ce.

Miercuri seara, referindu-se la preocupările ICR, rătăcitul ex-ministru a produs câteva fraze memorabile. „Filmul a făcut paşi mari în România; muzica, artele plastice - fără dubii. Trebuie să facem loc şi ştiinţelor, şi tehnologiilor. România este şi o ţară care a inovat tehnologic. Dau un exemplu: caloriferul este o invenţie transilvană - câţi ştiu de asta? Cultură mai înseamnă şi calculul zborurilor cosmice, şi descoperirile speologice... putem merge în afară şi cu alte lucruri decât film şi teatru".

Iartă-l, Doamne, că nu ştie ce spune! Să-l ia cineva pe dom' profesor şi să-l ascundă într-o peşteră, undeva, să facă speologie cu el, că are profil de stalactită şi e vioi ca o stalagmită! De-acum e rezolvată şi problema finanţării, dat fiind că ICR şi-a găsit partener strategic: RADET. Abia aştept primul simpozion organizat de ICR: „Repartitorul românesc, încotro?" (Dar ce spun eu „aştept" - ard de nerăbdare!) Parcă şi văd sloganul: „Cultură cu căldură". Iar în campanie dl Marga poate trage spuza şi pe turta partidului: „Votaţi caloriferul!" Las' că-i bine, decât să mai pui o haină pe tine...

Gluma ca glumă, dar tare mi-e teamă de-o tragedie antică, regizată de Andrei Şerban: „Moartea vine pe ţeava de calorifer". Căci numitul artist, impresionat de realizările atroce ale domnului Marga la şefia ICR, a declarat pentru revista „22": "Nu înțeleg de ce a fost nevoie de o schimbare realizată nedemn, cu atâta brutalitate, mai ales a unei instituții care funcționa foarte bine". Şi: "Când aud că, la ICR, el vrea să blocheze tot ce e inovator și experimental, ca să ne ducem înapoi, mă întreb alarmat dacă domnul Marga nu e cel pe care l-am cunoscut, ci poate un altul, din nou extaziat de Uniunea Sovietică şi de stahanovismul anilor '50". S-ar lega un pic, căci în măreaţa URSS erau calorifere la tot pasul. E drept că nu mai văzuseră agentul termic de ani de zile...

Ce ne mai spune Andrei Şerban, impresionat de echipa care l-a propulsat pe dl Marga? "Anul Caragiale a fost «sărbătorit» în politică în vara asta din plin, mult mai intens decât în teatru. Scena politică a arătat că țara e condusă de o adunătură de derbedei fără un dram de conștiință".

Ei, na, nici chiar aşa! Căci doar demnitatea îl putea împinge pe dl Marga să participe, în studioul Realităţii TV, la un linşaj în toată regula - mafiot şi acultural - care avea ca ţintă fosta conducere a ICR. Ce mai zâmbăcea dom' profesor - fost ţărănist - când un coleg al său, turnător la Securitate, îl bumbăcea pe odiosul Patapievici!

Amoral şi cu minţile rătăcite, domnul Marga oferea camerei de filmat o imagine respingătoare. Nicio diferenţă între el - ilustrul profesor universitar - şi prăpăditul ăla de Liviu Pop, ministru în Guvernul Ponta şi distrugător de comisii de etică. Aceleaşi fraze şchioape, acelaşi surâs spălăcit, aceeaşi privire tâmpă.

Domnul Marga ne-a oferit şi ceva în plus: Teoria Relativităţii Culturale. Ce mi-e un film, ce mi-e o carte, ce mi-e un calorifer. Ce mi-e Institutul Cultural Român, ce mi-e Institutul Calorifer Român. În fond, tot la ICR ajungem.

Cultura vine pe ţeava de calorifer!

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite