Între lege şi balamuc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De două zile, refrenul preferat al puciştilor - înfrânţi drastic la referendum, în ciuda uriaşelor fraude comise de baronii PSD în sudul ţării - sună cam aşa: Traian Băsescu să plece, pentru că este un preşedinte nelegitim.

Ca întotdeauna în astfel de cazuri, dăm fuga la dicţionar: nelegitim (sau ilegitim) = care nu este legitim; neconfirmat de lege; nu împlinește condiţiile legii. Şi pentru că definiţia ne trimite la legitimitate, să mai frunzărim un pic dicţionarul: legitim = care este stabilit prin lege; fondat pe lege; care este întemeiat pe lege, care se justifică prin lege.

Aşadar, legitimitatea lui Traian Băsescu ca preşedinte al României nu o constată zdrăngănitorii de partid, nici vuvuzelele mediatice, ci e dată de lege şi confirmată de instituţiile care aplică legea (în cazul de faţă, Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională). Iar legea spune aşa: Traian Băsescu a fost ales preşedinte pe 6 decembrie 2009, pe un mandat de cinci ani. Aşadar, până în decembrie 2014, el nu mai are nevoie să fie ales preşedinte.

Mai departe: Traian Băsescu a fost suspendat pe 6 iulie 2012. Mandatul său nu a luat sfârşit, ci doar a fost întrerupt. Şi s-a ajuns la referendum, unde pentru demiterea preşedintelui trebuiau îndeplinite simultan două condiţii: 1. să se prezinte la urne 50%+1 din populaţia cu drept de vot a României, adică 9.146.258 (din 18.292.514 aflaţi în listele electorale); 2. în favoarea demiterii să voteze 50%+1 dintre cei prezenţi la vot (în niciun caz mai puţin de 4.573.130).

Duminică, 29 iulie 2012, a avut loc referendumul. Şi ce s-a întâmplat? Una dintre cele două condiţii pentru demiterea preşedintelui nu a fost îndeplinită. La urne s-au prezentat doar 46,23% din alegătorii cu drept de vot. Pentru validarea referendumului ar fi fost nevoie de încă aproape 700.000 de voturi. Tot ce mai rămâne instituţiilor statului este să fie aplicată legea, constatând astfel invaliditatea referendumului şi, prin asta, eşecul tentativei de demitere. Nimic complicat în decizia pe care Curtea Constituţională o are de luat astăzi. Doar în minţile unor politicieni, grav prăjite de caniculă, pot exista complicaţii. Interpretările strigate în aceste zile sunt nu doar iraţionale, ci de-a dreptul bolnăvicioase.

Te şi întrebi dacă oamenii ăştia sunt normali la cap. Mai că-ţi vine să faci un referendum pentru introducerea controlului psihiatric obligatoriu pentru toţi politicienii care ocupă anumite funcţii ori care se pronunţă în spaţiul public. În privinţa caracterului sau a bunei-credinţe nu se poate organiza, din păcate, niciun referendum.

Dezbateri de-a dreptul abjecte, despre Curtea Constituţională, au otrăvit ieri ecranele televizoarelor. Se făceau socoteli: în Curte sunt patru judecători pro-Băsescu, patru anti-Băsescu şi unul incert (numit de UDMR). Dar, să vezi drăcie, decizia de azi, privind validarea sau nevalidarea referendumului, trebuie luată cu cel puţin două treimi, adică şase judecători. Bârfitorii de studio - o specie numeroasă şi extrem de nocivă - făceau şi pronosticuri: cât să fie oare, 6-3, 7-2, 8-1 sau 9-0?; dar dacă se va bloca totul la 5-4, dat fiind faptul că PDL... şi PSD... şi PNL... şi UDMR... şi Traian Băsescu...? Judecătorii constituţionali erau număraţi ca steagurile lui Pristanda, de parcă ei atâta ştiu: să voteze cu partidul sau cu personajul care i-a trimis acolo. Nu mai contează speţa, nu mai contează legea...

Dar judecătorii Curţii vor trece şi peste aceste jigniri, presărate cu ameninţări discrete, şi vor lua astăzi decizia conform cu legea.

O decizie care va scurta sejurul la Cotroceni al lui Crin Antonescu, care aseară a declarat: „Traian Băsescu a fost demis, restul e birocraţie". Nimic despre legalitate, dar ce pretenţii poţi avea de la un uzurpator?

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite