Hai, că ne-am distrat!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zarva ce a urmat referendumului din 29 iulie ne-a oferit câteva secvenţe memorabile.

Chiar dacă lucrurile sunt încă grave, iar pagubele provocate de pucişti sunt de ordinul miliardelor de euro, trebuie să recunoaştem că au fost şi momente în care ne-am distrat pe cinste.

De exemplu, în ziua votului, când soarele se lăsa spre asfinţit, iar activiştii de la Ministerul Propagandei (Antena 3) păreau să dea în apoplexie. Mai că-ţi venea să chemi Salvarea, Pompierii, SMURD-ul, să intervină de urgenţă pentru a salva de la suferinţă bietele suflete chinuite. Vorbe grele porneau din gâtlejuri anteniste în direcţia românilor care au îndrăznit să nu voteze, sudălmi apăsate au trecut munţii pentru a-i plesni drept în ceafă pe ardelenii neaoşi şi pe ungurii trădători.

Dar cum Ministerul Propagandei nu renunţă niciodată, au urmat vreo trei ore de mobilizare în stilul activiştilor din anii '46-'50. Poporul era chemat, implorat, somat să vină la vot, să salveze patria, să salveze felixul, să salveze puciul. Răcnete apocaliptice răzbăteau dinspre Băneasa, iar pe ecran erau afişate cifre care... aaah... daaa... daaa... uuuh... se poate... 45%... 48%... se face cvorumul... probabil 51%... dacă nu cumva 52%...
Dar spectacolul a continuat şi în zilele următoare. Pe când Biroul Electoral Central patina fără spor în jurul a 46%, slujbaşii de la Ministerul Propagandei lansau alte şi alte fumigene, se agăţau ca înecatul de pai, inventau cifre de care râd şi curcile. Ai fi zis că bieţii activişti îşi joacă soarta: referendum, te iubim, / ori învingem, ori murim!

Şi pentru ca tabloul să fie complet, a ieşit la rampă una dintre maşinile de făcut zgomot ale USL, senatorul Dan Şova. Respiraţi adânc, citiţi şi vă cruciţi! „Avem veşti foarte bune. Numărătoarea noastră ne arată că prezenţa la vot este de 48,5%, fără a se lua în calcul însă nici urnele mobile, nici listele suplimentare, nici secţiile de vot din străinătate, nici secţiile care la ora 23.00 nu încheiaseră votul. Din estimarea pe care o avem, rezultatul final va fi între 51-52%, mai precis 52%". Când vă opriţi din râs, reţineţi prezenţa reală la vot: 46,24%. Ia, acolo, o diferenţă de aproape 6%... În fond, ce mai înseamnă un milion de oameni în ziua de azi?!

Şi pentru ca ridicolul să fie total, Şova-Holocaust s-a străduit în aceste zile să convingă naţiunea că numărul de alegători din listele electorale nu este cel comunicat de Biroul Electoral Central (18.292.514 de posibili votanţi, conform datelor reactualizate la 10 iulie 2012), ci ar trebui „cules" de la Institutul Naţional de Statistică (16.527.971). Ce gogomănie! Numărul din urmă nu-i cuprinde pe toţi românii cu drept de vot, ci reprezintă populaţia stabilă pe teritoriul României, conform recensământului din 2011. Ghinion: mai există câteva milioane de români şi peste graniţe!

Apropo: Dan Şova şi şeful său, Victor Ponta, au făcut campanie anul trecut pentru boicotarea recensământului, îndemnându-i pe români să procedeze la fel. Iar unii chiar i-au ascultat. Aşadar, domnii Şova şi Ponta sunt dovada vie a faptului că datele recensământului nu sunt relevante pentru listele electorale.

Ne-om fi enervat noi în vara asta, dar ne-am şi distrat...

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite