Free borfaşii! Mişto Medelin!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credeaţi că Mădălin Voicu arde gazul de pomană prin Parlament? Da' de unde... El e activ, că doar nu-l cheamă Crin.

De atâta frenezie legislativă, deputatul Mădălin, zis şi Medelin, s-a luat de braţ cu confratele Nicolae Păun, zis şi Niky Scorpion, şi împreună au produs un proiect de lege. Acesta a căpătat un titlu promiţător: „Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse". Te-ai fi aşteptat să fie vorba despre ceva cazuri sau speţe dramatice, de genul „bătrâna care a furat trei ştiuleţi" sau „mama cu şapte copii".

Când colo, ce să vezi? Domnii Voicu şi Păun, bravi reprezentanţi ai milenarului popor român, s-au gândit la cu totul altceva. Ei visează o depopulare a puşcăriilor din România, prin graţierea a mii de infractori. Concret, proiectul de lege prevede:

1. graţierea pedepselor cu închisoarea de până la 6 ani, a minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare, precum şi a amenzilor aplicate de instanţe;

2. reducerea pedepselor cu închisoarea, astfel: cu o treime pentru condamnările între 6 şi 8 ani, respectiv, cu o cincime pentru condamnările între 8 şi 10 ani;

3. amnistierea pedepselor cu închisoarea de până la 4 ani, precum şi a amenzilor care nu au fost decise de instanţe.

Pentru o corectă informare: printre beneficiarii Legii Voicu-Păun nu s-ar număra recidiviştii. Ar fi excluşi, de asemenea, cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism. Dar şi cei care au săvârşit infracţiuni prevăzute de Legea siguranţei, de Legea combaterii evaziunii fiscale şi de Legea privind combaterea traficului şi consumului de droguri.

La o simplă privire aruncată peste Codul Penal, se poate observa că rămân sute de infracţiuni care ar intra sub incidenţa Legii Voicu-Păun. Cu alte cuvinte, toţi infractorii din aceste sute de categorii ar beneficia de reglementările noii legi, în caz că ea va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor.

În domnia lui de 24 de ani, şi Ceauşescu a dat, din prea-plinul sufletului său, câteva decrete de graţiere. Niciodată nu a mers însă până la pedepse de şase ani. „Cel mai iubit fiu al poporului" s-a limitat la graţierea pedepselor de şase luni, un an sau doi. Chiar şi aşa, mii de borfaşi au fost eliberaţi înainte de termen. Rezultatul a fost, de fiecare dată, catastrofal: creşterea bruscă a numărului de furturi, tâlhării, violuri, tentative de omor şi alte asemenea isprăvi.

Crescut în Cartierul Primăverii, printre odraslele nomenclaturii comuniste, Mădălin Voicu pare să se fi contaminat de grija faţă de infractori. Inclusiv faţă de cei care poartă nume celebre: Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu etc. Sau poate că e o acţiune preventivă, dat fiind că procurorii şi judecătorii au prins curaj, iar zeci de politicieni tremură în aşteptarea unor sentinţe dureroase.

Vorba unui cititor, pe  www.adevarul.ro: „Mişto - facem porcărioare de max. 6 ani, suntem graţiaţi şi o luăm de la capăt. Doamne, ce bine e să fii infractor în România!"

Grigore Cartianu este Director Editorial ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite