Domnu’ Dragnea, mai zâmbim şi noi un pic?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşadar, se apropie funia de par! Calmul studiat al lui Liviu Dragnea se topeşte, încet-încet, într-o grimasă care indică frica şi anunţă panica.

Tartorul mega-fraudei electorale de la referendumul din 29 iulie pare deja prins în laţ. De fapt, a intrat singur în capcana întinsă de procurori, convins că un politician cu aşa greutate - secretar general al principalului partid de guvernământ - nu va da socoteală niciodată pentru o operaţiune de furt electoral. Ei bine, de data asta s-a înşelat. Ceea ce a mers timp de 22 de ani s-ar putea, pur şi simplu, să nu mai meargă.

Ieri, „lotul Dragnea" a fost pus sub învinuire penală. E un lot consistent, format - deocamdată - din 67 de persoane, tot atâtea piese ale unei maşinării de fraudare a referendumului. Printre cei cercetaţi se numără 49 de preşedinţi şi membri de la secţii de votare din Teleorman, Gorj şi Vrancea. Alte 18 persoane s-au ales cu dosare penale pentru că, deşi erau membri de partid, s-au „vopsit" în observatori din partea unei organizaţii nonguvernamentale - „Ţara Noastră" - şi au pătruns, astfel, în secţiile de vot „din partea societăţii civile". ONG-iştii de partid „au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenţa la vot în secţiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Liviu Dragnea", susţine DNA. Pentru a reuşi această performanţă, falşii ONG-işti au dat declaraţii pe propria răspundere că nu aparţin niciunei formaţiuni politice. Hoţomanii sunt şi cam prostovani: scăldându-se în mocirla electorală, au lăsat urme mai mari decât cele de elefant.

Cei 49 de preşedinţi şi membri din comisii sunt acuzaţi de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale. De asemenea, se fac responsabili de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot, peste cele „ştampilate" de alegători. Altfel spus, stahanoviştii electorali băgau voturi în urnă cu snopul, să fie procentul cât mai mare. Şi, pentru a încerca să acopere furăciunea, au falsificat semnăturile unor alegători pe listele permanente. Aşa se întâmplă când crezi că nimeni nu se va obosi (sau nu va îndrăzni) să salubrizeze zona...

Noile descoperiri făcute de procurori se adaugă celor scoase la iveală în urmă cu două săptămâni. Atunci, Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat că, la referendumul din 29 iulie, au fost depistate 118.881 posibile voturi multiple, exercitate de (sau în numele a) 55.660 de persoane. Frauda a fost rotunjită prin prezenţa a 47.386 de CNP-uri invalide pe listele suplimentare.

Ei, şi ce credeţi că face Parlamentul României, în această situaţie? Cere anchetarea fără milă a fraudei electorale? Da' de unde... Dragii noştri parlamentari, aparţinând majorităţii PSD-PNL-UDMR-UNPR-PC, înfiinţează o comisie care să-i ancheteze nu pe hoţi, ci pe procurorii care încearcă să prindă hoţii! Este o iniţiativă antologică, din seria celor care au transformat Parlamentul României în instituţia cea mai detestată de către poporul pe care, teoretic, îl reprezintă.

Comisia Europeană, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a sugerat ieri că noua năzbâtie parlamentară se va regăsi, probabil, în următorul Raport pe Justiţie care vizează România. Evident, ca o piatră de moară.

Dar ce mai contează Comisia Europeană? Important e să scape cumva domnul Dragnea. Deşi, de data asta, s-ar putea să nu-l mai salveze nici mama comisiilor parlamentare.

Domnu' Dragnea, mai zâmbim şi noi un pic? Sau ne-a mâncat pisica zâmbetul?

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite