Dictator în pijamale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, Crin Antonescu a demonstrat că, atunci când nu doarme, visează cu ochii deschişi.

Şi se visează dictator. E drept, un dictator cam chiulangiu, care să-şi exerseze tirania doar câteva zile pe lună şi, dacă se poate, mai spre asfinţitul soarelui.  Un dictator în pijamale. În rest, trebuie lăsat să-şi facă somnul de frumuseţe.

În Parlament nu are cum să-şi arate talentul de tiran, pentru că nu prea trece pe acolo, iar dictator la fără frecvenţă nu s-a pomenit. Dar pe la partid mai ajunge din când în când. Şi, în respectul doctrinei liberale, taie capete nesupuse fără a oferi o minimă explicaţie. Ieri, când l-a executat pe Andrei Chiliman, a spus doar atât: „Motivele sunt diverse". Atât de diverse, încât n-a dezvăluit niciunul.

Au apărut însă, pe seară, pe la televiziuni, alţi liberali de pe orbita lui Antonescu. Şi au zis aşa: Chiliman e corupt, se află în legături periculoase cu unul, Vlad Moisescu, pe care o să-l vedeţi în curând la DNA... Acest bau-bau, Vlad Moisescu, nu este aprozaristul din colţ, ci ditamai vicepreşedintele PNL, ales la pachet cu preşedintele Crin Antonescu. Iar acum ce aflăm? Că există corupţi în PNL?! Că imaculatul Crin s-a însoţit cu personaje dubioase?! Vai de mine, aşa ceva nu se poate!

Până una-alta, cum nu există informaţii că procurorii i-ar fi agăţat cumva pe Chiliman şi pe Moisescu, mişcarea de ieri a preşedintelui PNL pare mai degrabă rodul unor răfuieli de partid. Chiliman vorbeşte despre „cuţite înfipte pe la spate". Iar deciziile antonesciene din ultimii doi ani îi cam dau dreptate. Adriana Săftoiu nu mai e bună. Ludovic Orban să-şi ţină gura. Teodor Meleşcanu a trădat. La partid, deciziile le ia un mic grup de yesmeni. Antonescu a îndepărtat din preajma sa politicieni cu personalitate, preferând să se înconjoare cu moluşte politice.

Adevăratul motiv al îndepărtării lui Chiliman dezvăluie, de fapt, relaţiile de putere din USL. Primarul Sectorului 1 a fost acuzat, în partid, că a cedat Primăria Sectorului 6 unui candidat al PSD, în loc să-l susţină pe liberalul Rareş Mănescu, unul dintre insipizii care-i ţin evantaiul marelui Crin. Aşadar, concurenţa pe funcţii este acerbă între PNL şi PSD. Bătălia este atât de încinsă, încât produce şi victime colaterale. Nu e greu de bănuit ce deconturi se vor face după alegerile locale. Atunci s-ar putea să cadă şi capete mai mari. Mai ales dacă mazilitul Chiliman va câştiga Primăria Sectorului 1 în faţa mazetei pe care o va împinge Crin în faţă...

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite