Noua deviză olimpică: Citius, Altius, Furtius!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nefericitul ministru interimar al Educaţiei - pe care-l vom numi Păcălicius al III-lea, dat fiind că în ultima lună a fost precedat de alţi doi păcălici - comite gafe în serie, dar şi ticăloşii bine ţintite.

În febra examenelor de tot felul, dl Liviu Pop schimbă şefii inspectoratelor şcolare judeţene, provocând un haos generalizat şi pregătind terenul pentru revenirea la Programul „Un Bacalaureat pentru fiecare". Asta demonstrează două lucruri: slugărnicia ministrului şi nerăbdarea noii clientele politice de a intra vârtos în caşcaval.

Cu totul altceva arată încăpăţânarea lui Pop de a implica Ministerul Educaţiei în afacerea „Bani pentru sindicat": rea-credinţă. Nu e treaba ministerului să reţină bani din leafa dascălilor pentru a-i dirija spre sindicat! Dar şi aici e vorba de caşcaval: vreo câteva milioane de euro adunaţi, bănuţ cu bănuţ, de la profesori şi gestionaţi de câţiva şmecheri sindicali. Fostul sindicalist Pop cunoaşte ecuaţia, pentru că a aplicat-o ani de zile, şi nu în pierdere...

Dar ţara e plină de Popi, iar unii au şi pieptul bombat de medalii. Cazul Daiana Melinte este pe cât de ruşinos, pe atât de revoltător. La cei 18 ani ai săi, Daiana s-a numărat, zilele trecute, printre cei 926 de absolvenţi de liceu înscrişi la Bacalaureatul olimpicilor. Acest examen este un privilegiu rezervat sportivilor care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Londra, dar şi la alte competiţii internaţionale de vârf (Campionate Mondiale sau Europene). Cuvântul „privilegiu" nu este exagerat: de regulă, Bacalaureatul „anticipat" al sportivilor (cel din luna mai) are parte de subiecte ceva mai uşoare decât Bacalaureatul „la termen" (cel din iunie-iulie), iar supravegherea e mai puţin severă. Omeneşte, e de înţeles: sportivii de mare performanţă pun accent pe antrenamente, iar şcoala trece pe planul doi.

Ce te faci însă când „portiţa" este speculată de şmecheraşi fără de ruşine? Daiana Melinte este unul dintre ei. Iar fata n-a auzit prin discoteci despre o asemenea posibilitate, ci chiar de la mama ei, fosta mare atletă Doina Melinte. Pentru a fi acceptată la Bacalaureatul sportivilor, domnişoara Daiana trebuia să fie sportivă de performanţă. Şi cum nu era, a devenit în acte. Graţie lipsei de caracter a mamei sale (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret) şi prin complicitatea Clubului Sportiv Dinamo şi a Federaţiei Române de Canotaj (ambele, conduse de multipla campioană Elisabeta Lipă!), duduia Melinte a devenit, peste noapte, canotoare. N-a făcut bătături în palme, pentru că n-a trecut niciodată pe la antrenamente. Dar la Bacalaureatul sportivilor s-a dus cu voioşie!

Multipla campioană Doina Melinte are toate motivele să stea vreo câţiva ani ascunsă în pădure: s-a făcut de râs şi şi-a expus fiica unei teribile umilinţe publice. Ca mamă, i-a dat o lecţie de viaţă îngrozitoare: de ce să munceşti când poţi să trişezi? Iar asta a făcut-o un om care s-a ridicat doar prin muncă...

Orice copil ştie deviza olimpică: Citius, Altius, Fortius! (Mai repede, mai sus, mai puternic!). Doina Melinte şi Elisabeta Lipă au adaptat-o pentru frumoasele plaiuri mioritice: Citius, Altius, Furtius!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite