Cinstitul domn Boc şi bravii săi penali

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a părăsit Palatul Victoria, după trei ani şi două luni de guvernare, cu imaginea unui prim-ministru cinstit, neimplicat în afaceri dubioase.

Dintre predecesorii săi postdecembrişti, doar Victor Ciorbea a mai beneficiat de o asemenea percepţie publică. Multe li s-au reproşat celor doi, nu însă şi faptul că ar fi fost corupţi.

Şi totuşi, incoruptibilul Emil Boc a semănat multă corupţie pe ogorul PDL. El şi l-a desemnat succesor, la Primăria Cluj-Napoca, pe tânărul Sorin Apostu, tot el l-a propulsat în stratosfera partidului pe Ioan Oltean, caragialescul personaj din Bistriţa-Năsăud. Caragialesc, caragialesc, dar şi pus pe căpătuială!

Putem vorbi deja de două mafii locale în interiorul PDL: mafia de la Cluj şi mafia de la Bistriţa. Să nu uităm: Clujul i-a oferit politicii atât pe primarul Sorin Apostu, cât şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica. Urmarea? Apostu se află acum în arest pentru că pusese la cale, împreună cu distinsa-i soţie, o adevărată fabrică de şpagă. Bica a fost condamnat deja la cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Atât Apostu, cât şi Bica au purtat ştampila „Garantat Boc".

Grupul de la Bistriţa, condus de Ioan Oltean, a acţionat puţin diferit. Nu şi-a fixat ca miză administraţia locală, ci şi-a orientat ambiţiile spre Bucureşti. Susţinut de Emil Boc pe linie de partid, Oltean a ajuns secretar general al PDL şi şi-a propulsat în Guvern doi oameni de încredere: Ioan Botiş (ministru al Muncii) şi Ioan Andreica (secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului). Amândoi au părăsit Palatul Victoria în urma unor scandaluri de corupţie. Şi cum se pare că ardelenii îşi iubesc mult nevestele, amândoi (ca şi Apostu de la Cluj) şi-au introdus consoartele în ecuaţii financiare mizerabile. Doamna Botiş era alimentată cu fonduri europene „garantate" de ministerul soţului său, iar doamna Andreica a intrat într-o combinaţie ceva mai elaborată. Adică: o firmă în care Ioan Andreica (plasat deja în Guvern) s-a asociat cu propria-i soţie şi cu doamna Oltean (vai, altă soţie talentată!), făcând împreună bani frumoşi pe seama contractelor - obţinute fără licitaţie - cu diverse instituţii publice.

Pentru promovarea în politică a acestor rechini şi rechinuţe, Emil Boc poartă o vină majoră. Inclusiv pentru că secretarul său general declară, nonşalant, că tot ceea ce i se întâmplă este „o comandă politică - fie din afara partidului, fie din interiorul partidului; mă aştept şi la una, şi la alta". Cu asemenea indivizi nu poţi conduce nici măcar o crâşmă, cu atât mai puţin un partid sau o ţară.

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite