Când puciştii devin grobieni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din păcate, am avut dreptate: în România a avut loc o lovitură de stat.

Una prost mascată, altfel ar fi fost mai greu de dibuit. Ministrul de Externe al Luxemburgului, socialistul Jean Asselborn, o spunea încă din 10 iulie: „În calitate de social-democrat, sunt îngrozit de acţiunile unor politicieni care vor să activeze în clubul socialiştilor europeni, dar care se comportă ca nişte pucişti". Se referea la colegul său de social-democraţie, Victor Ponta, şi la complicii acestuia în operaţiunea de demolare a statului de drept.

Comisia Europeană a confirmat ieri totul. Fără a abdica de la limbajul diplomatic, „guvernul" de la Bruxelles a prezentat limpede simptomele unui puci. De exemplu: „Măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind nerespectarea principiilor fundamentale şi ridică îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea statului de drept sau privind modul în care este înţeles statul de drept într-un sistem democratic pluralist". Sunt date exemple concrete: „contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri stabilite şi eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activităţii celorlalte puteri".

Mesajul a fost întărit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: „Evenimentele din ultima perioadă ne-au zdruncinat încrederea. În ultimele trei săptămâni, evenimentele din România au fost un motiv de îngrijorare pentru Comisie. Lupta politică nu poate fi o justificare pentru călcarea în picioare a principiilor democratice esenţiale".

Să ne amintim: în plină ofensivă a puciştilor, Crin Antonescu ameninţa: „Parlamentul, care a numit şase judecători ai Curţii Constituţionale, are dreptul să-i revoce pe toţi şase!" Iar ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, bătea câmpii cu „incompatibilitatea" a doi judecătorii ai Curţii.

În loc să-şi recunoască faptele şi să încerce repararea lor, liderii USL au trecut la ofensiva propagandistică. Victor Ponta a depistat chiar şi ceva fascişti, ba chiar - premieră mondială - fascisto-comunişti: „Timp de 4 ani, 11 luni şi o săptămână, în fruntea României a fost domnul preşedinte suspendat Băsescu. De două săptămâni nu mai e domnul Băsescu, şi tot ce e rău - şi din 2008, şi din 2009, şi din 2010, şi din 2011 - propaganda lor va spune că e din cauza noastră. Vă rog pe toţi să demontaţi această propagandă fascistă, că doar fasciştii şi comuniştii rescriau istoria de fiecare dată".

Cine rescrie istoria? Ne-o spune tot Comisia Europeană, în raportul de ieri: „Deşi prezentul raport analizează ultimii cinci ani în ansamblu, controversele actuale reprezintă o ameninţare gravă la adresa progreselor realizate până acum şi ridică întrebări serioase în ceea ce priveşte viitorul reformelor deja lansate". Mai mult: analizând evoluţia pe ansamblul perioadei 2007-2012, Comisia constată că „acum există multe dintre elementele esenţiale necesare, deşi evenimentele recente au pus sub semnul întrebării ireversibilitatea procesului de reformă".

Iar Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a completat: „Fără ultimele evenimente, e posibil să fi avut un alt raport pe justiţie. Am reuşit să scoatem în evidenţă ce s-a realizat în ultimii cinci ani, dar rapoartele arată că mecanismul trebuie să continue. Trebuie să revenim la sfârşitul anului din cauza evenimentelor importante din ultimele trei săptămâni, care au făcut necesară intervenţia Comisiei şi a preşedintelui ei".

Dar cum minciunii îi stă bine la braţ cu mârlănia, ieri a ieşit la rampă şi deputatul liberal Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei: „Prin acest raport politic, Mecanismul de Cooperare și Verificare a devenit o armă împtriva poporului român. E trist că noile generaţii de magistraţi români, atașaţi valorilor și instrumentelor europene, au devenit batjocura unor politruci ca Barroso și Băsescu".

Sunt semne că puciştii au luat-o rău pe arătură...

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite