Media te califică pentru loc în cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazările pentru studenţi se fac la începutul lunii septembrie, după cea de-a doua sesiune de admitere care va avea loc în toamnă. Un loc în căminele din campusuri costă în jur de 400 de euro anual (peste 1.600 de lei),pe când o chirie într-un apartament poate să fie şi de patru ori mai scumpă.

Una dintre marile griji ale studenţilor la început de an universitar este cazarea. Deficitul de locuri în campusurile din România îi determină pe unii studenţi să apeleze la alternative, cum ar fi chiria sau căminele particulare.

Aceste variante, deşi mai confortabile, sunt mai scumpe, iar mulţi studenţi nu şi le permit. Alţii, pentru a nu plăti sute de euro pe lună pe chirie într-un apartament, dau şpagă, la început de an universitar, ca să obţină un loc în căminele din campusurile studenţeşti. Cei care vor să stea în căminele universităţilor trebuie să se pregătească sufleteşte pentru nebunia cazărilor care are loc la fiecare început de an.

Oferta, mult sub cerere

„Camerele de cămin se dau în funcţie de media pe care o are studentul şi sunt extrem de mulţi care rămân fără. De aceea, în fiecare an au loc supracazări, astfel încât într-o cameră unde ar trebui să stea maximum patru persoane, sunt cazaţi şi cinci", a precizat Alexandra Găman, secretar general adjunct la Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR). De exemplu, Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia studenţilor în jur de 5.200 de locuri, deşi cererea este aproape dublă. Regia de cămin costă în jur de 400 de euro pe an (aproape 1.700 de lei) pentru cei care reuşesc să se cazeze în campusurile studenţeşti.

La Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, căminul este aproximativ 90 de lei pe lună, iar la Politehnică şi la Universitatea din Bucureşti, circa 100 de lei.

Pe perioada iernii este mai scump cu câteva zeci de lei. „În Regie, de exemplu, acolo unde sunt căminele Politehnicii, sunt şi câteva locuri date studenţilor care sunt la alte facultăţi. În această situaţie, regia de cămin costă dublu", a mai spus Alexandra Găman.

Mulţi studenţi care beneficiază de camere în cămine, dar au alt loc unde să stea în cursul anului, îşi vând camerele ilegal. Potrivit UNSR, în căminele din Bucureşti, şpăgile au mers, anul trecut, de la 200 de euro (peste 800 de lei) pentru o cameră din Măgurele sau Vitan, până la 800 de euro (peste 3.200 de lei), în Regie sau Moxa.

image

O cameră într-un cămin privat din București costă 500 de lei pe lună

150 de euro pe lună cazarea la apartament

Alternativa o reprezintă chiriile sau cazările în căminele particulare. Ambele variante sunt însă scumpe pentru buzunarul studenţesc. De exemplu, o chirie într-un apartament din cartierul bucureştean Drumul Taberei, ajunge la 300 de euro lunar ( 1.200 de lei) pentru două persoane.

Într-adevăr, chiria oferă mai mult confort - cameră proprie, baie şi bucătărie, dotate cu tot ce trebuie - dar asta presupune un cost anual de circa 1.500 de euro pe student numai pentru cazare. „Eu sunt din provincie, dar n-am stat niciodată în cămin. Am stat numai în chirie, pentru că nu concept ideea de baie la comun sau duşuri făcute după alte zeci de persoane", a spus Georgeta Marcu, fostă studentă la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti.

Căminele private sunt o altă variantă de cazare. Camerele disponibile sunt de patru sau de şase locuri, dar lunar costă aproape 120 de euro. Camineprivate.ro oferă detalii despre cum poate un student să beneficieze de o astfel de ofertă: să se înscrie în prealabil pe o listă şi să semneze un contract pe zece sau 12 luni. La înscriere nu e nevoie decât de buletin.

Între 150 şi 280 de euro, chiria la două camere

În căminele universităţilor timişorene există aproximativ 14.000 de locuri de cazare şi la acestea nu pot ajunge nici măcar jumătate dintre bobocii care depun cereri, pentru că doar o mică parte dintre ele vor fi rezervate lor. Restul vor fi repartizate studenţilor în ani terminali sau celor care au rezultate bune la învăţătură.

Pentru un loc în cămin, în camere de două, patru, cinci şi câteodată şi şase paturi, un student va fi nevoit să scoată din buzunar de la 60 de lei până la 250 de lei, taxă la care câteodată se adaugă şi cheltuielile pentru utilităţi. Tinerii care nu reuşesc să se cazeze în căminele de stat din Timişoara şi nu vor sau nu îşi permit şpaga cerută de administratori sau intermediari, şpagă ce anul trecut ajungea şi la 300 de euro pentru un loc într-o cameră de două perosane, pot opta pentru chirie.

Preţurile apartamentelor cu două camere în zona campusului universitar pornesc de la 150 şi ajung la 280 de euro.

20.000 de locuri pentru 65.000 de studenţi

În Iaşi sunt în total peste 65.000 de studenţi, dar cei mai mulţi dintre aceştia stau cu chirie sau în gazdă pentru că universităţile oferă sub 20.000 de locuri. Universitatea „Al. I Cuza" acoperă anual aproximativ o treime din solicitările de cazare făcute de studenţi. La începutul anului universitar 2009-2010 au existat 16.000 de solicitări, din care au fost rezolvate mai puţin de 6.000. La Iaşi, aproximativ 9.000 de studenţi nu vor prinde loc în cămin, campusurile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" totalizând 7.600 de locuri de cazare.

image

Mediciniștii din Timișoara stau câte trei într-o cameră

Cămine de lux

Universitatea Tehnică din Iaşi a avut circa 16.000 de cereri de la studenţi, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" 6.000, în timp ce la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad" a primit doar 3.000. În total, sunt circa 25.000 de cereri. Cele trei universităţi oferă numai 12.000 de locuri de cazare.

Tarifele variază de la un cămin la altul, în funcţie de numărul de paturi din cameră şi de dotări.

Într-un cămin din Complexul „Tudor Vladimirescu", ce aparţine Universităţii Tehnice „Gh. Asachi", se pot caza până la 348 de studenţi în cele 116 camere. Suprafaţa unei camere este de 16 metri pătraţi, în care există şi chiuvete. Băile sunt la comun, pe fiecare etaj. La fel şi bucătăriile, care au fost amenajate de administraţie. Studenţii care nu agreează ideea bucătăriilor comune îşi pot aduce reşouri sau plite electrice în camere pentru a găti.

Mobilierul este unul mai vechi, din anul 1997, iar unele paturi sunt improvizate din bare metalice, cu plasă şi saltea. Singurul avantaj pentru cei care prind un loc de cazare în Complexul „Tudor Vladimirescu" este preţul. Cazarea pe o lună este 180 de lei. Singurele camere în care sunt cazaţi doar câte doi studenţi sunt cele tip apartament, din căminele T12 şi T15. Aici sunt 19 camere de acest fel, care au baie proprie, şi 97 de camere fără baie.

În campusurile Universităţii „Al. I. Cuza", unde un loc la căminele renovate costă între 100 şi 280 de lei. Cine are bani şi vrea condiţii de lux pe timpul anului universitar poate alege căminul Gaudeamus unde, contra sumei de 490 de lei pe lună, beneficiază de baie proprie, frigider, aer condiţionat şi multe altele. Aceeaşi universitate are în administrare şi căminul Akademos, unde tariful pe lună este şi mai piperat, de 630 de lei, iar facilităţile sunt similare cu cele oferite de Gaudeamus.

Iaşiul are şi două hoteluri studenţeşti unde tinerii se pot caza.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite