Carieră sigură ca lup de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa are atât secţie de marină militară, cât şi de marină civilă.Dacă pentru studenţii militari, locul de muncă este asigurat în Forţele Navale, studenţii civili visează la veniturile substanţiale din Marina Comercială.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân" este singura instituţie de învăţământ superior de marină militară din ţară, având şi secţie de marină civilă. Academia are 1.800 de studenţi şi şapte specializări.

Dacă pentru studenţii militari, locul de muncă este asigurat în Forţele Navale, studenţii civili visează la veniturile substanţiale din Marina Comercială. „Deşi flota României nu mai este ce a fost odată, cea mondială este destul de mare şi poate prelua o bună parte din studenţii noştri", a declarat decanul Facultăţii de Marină Civilă, Ali Beazit.

Salarii motivante pentru viitorii ofiţeri

Ionela Grecu, 23 de ani, este studentă în anul al III-lea la Management Naval şi Portuar. „Voi avea o carieră de inginer după finalizarea studiilor", a spus tânăra.

În schimb, colegul ei Gabi Bucevschi, 20 de ani, a ales o carieră de marinar. „Nu aş urma altă facultate şi sunt sigur că îmi voi găsi de lucru când voi termina. Nimic nu mă va face să renunţ la visele mele. Am luat cea mai bună decizie pe care o puteam lua vizavi de cariera mea", a precizat el. Tânărul a recunoscut că unul dintre motivele pentru care a ales Academia Navală este şi salariul de peste 3.500 de euro pe care-l va avea după terminarea facultăţii.

Mihai Buzatu, student în anul al II-lea la Marină Militară este din Oneşti şi a ales Academia pentru o carieră militară. „Îmi doresc o perfecţionare în domeniu, uniforma îmi oferă o anume poziţie socială, dar şi stabilitate".

Două nave-şcoală

Studenţii îşi efectuează practica pe navele-şcoală Mircea şi Albatros, ei fiind plecaţi pe mare aproximativ trei luni. În ţară pregătirea este continuă, pe simulatoarele din dotarea instituţiei. Panoul ce include timona, telegraful, pilotul automat sunt la îndemâna marinarului.Vremea se schimbă dintr-odată şi pe mare porneşte o furtună de gradul 7. Aşa se testează şi răul de mare. „Mi-am dorit să plec pe mare şi să practic această meserie de la vârsta de opt ani, când citeam cărţi cu piraţi", a declarat Adrian Popa, şef de lucrări la Academia Navală.

Admitere prin concurs

Academia Navală „Mircea cel Bătrân" organizează admitere în perioada 19 aprilie-27 iulie 2010. Înscrierile pentru Facultatea de Marină Militară (FMM) se vor face până la 13 iulie. După vizita medicală, candidaţii vor fi programaţi pentru probele eliminatorii de testare psihologică, sport şi ieşirea pe mare. Candidaţii respinşi la probele eliminatorii se pot înscrie la Facultatea de Marină Civilă. Probele de concurs se susţin pe 15 şi 16 aprilie şi cuprind un test grilă la limba engleză şi unul la matematică sau fizică. (A contribuit Mihaela Dumitraşcu)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite