„Atotputernicul“ pe care-l ţii în palmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci studenţi de la Politehnica din București sunt „tăticii“ unui robot campion la sumo. I se spune Almighty, adică „Atotputernicul“.E cel mai bun dintre roboţii luptători de sumo după ce i-a bătut măr pe „Brutus“, pe „Olandezul Zburător“ şi pe „Megan Fox“. 

Cerculeţul galben din tablă vopsită care-i stă deasupra capului îţi sugerează că ai de-a face cu un sfânt. La fel şi aripile din vată înţepenite de o parte şi de alta a coroanei.

„Carcasa am făcut-o dintr-o bucată de tablă pe care am găsit-o în atelierul tatei", povesteşte Silviu Drăguş, student în anul III la Automatică de la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi unul dintre cei cinci „părinţi" ai robotului botezat „Atotputernicul". Forma trapezoidală a maşinăriei se sprijină pe patru roţi. „Pentru a obţine o mobilitate mai mare roţile sunt cu silicon. În acest fel robotul alunecă mai uşor şi nu face zgomot", explică Silviu.

„Sfântul",versiunea a doua

Cu toate că e mic şi îndesat, când e pus pe podea, robotul are o viteză de invidiat şi îşi caută adversarii. „Este de fapt a doua versiune a unui robot. La faza pe universitate a concursului, am participat cu un alt „Atotputernic".

Acesta avea o carcasă mai mare şi era mai greu. Din acest motiv ne-am clasat pe locul patru", afirmă Miron Mihai, student în anul III la Electronică.

Miron este singurul din echipă care a participat la un astfel de concurs. „Anul trecut am avut un robot care ştia să joace fotbal. Dar, pentru că nu avea suficientă mobilitate m-am trezit cu el că rămâne nemişcat în ring", a povestit tânărul.

Îmboldiţi de dorinţa de dorinţa de a câştiga, studenţii de 23 de ani l-au îmbunătăţit pe Almighty astfel încât acesta a devenit mult mai uşor. Atât de uşor încât poate fi ţinut într-o mână. Chiar dacă sarcinile pentru construirea robotului au fost împărţite, construirea lui a avut loc în laborator. Mihai s-a ocupat de circuite. În afară de carcasa din metal, celelalte componente au fost cumpărate de pe Internet.

Ciprian Hetea şi Tudor Niculescu au ajutat la partea electronică. „Robotul are senzori cu infraroşii care detectează culorile şi distanţele.

Robotul a fost declarat câştigător absolut la luptele de sumo dintre roboţi din cadrul concursului naţional RoboChallenge, organizat de Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Nopţi albe în laborator

În săptămâna dinainte de concurs, tinerii au făcut câteva nopţi albe în laborator. Efortul însă a meritat. Important pentru ei a fost ca lama robotului să se frece de pământ. Această caracteristică a maşinăriei era esenţială pentru că permitea ridicarea celorlalţi roboţi şi împingerea lor în afara spaţiului de joc.

Studenţii spun că participarea la competiţie i-a silit să pună cap la cap multe din informaţiile primite în facultate. Acest lucru a contat pentru ei la fel de mult ca şi câştigarea premiului întâi.

„Pentru mine a fost o problemă în primii doi ani de studiu, pentru că tot învăţam şi nu înţelegeam nimic. Mă întrebam la ce-mi trebuie mie toate astea. Ajungi la Politehnică şi vrei să faci foarte multe lucruri practice, dar în primul an materiile sunt abstracte. Dacă nu ştii sau nu-ţi spune cineva că ai nevoie de materiile astea pentru a înţelege ceea ce urmează, nu te descurci", a spus Călin Ciobanu.

Tinerii afirmă că piatra de încercare pentru studenţii de la Electrotehnică, şi în general de la Politehnică, este semestrul al II-lea din anul II. „Dacă treci de acel semestru, atunci sigur devii inginer. Însă, cred că trebuie să fii un om foarte practic, ca să vrei să fii inginer", completează Miron Mihai.

Corneliu Burileanu, prorectorul Universităţii

Politehnice, spune că, acest tip de concurs reprezintă pentru studenţi mai mult decât posibilitatea de a face practică într-o firmă. „Una e să faci practică undeva într-o companie şi să lucrezi la un proiect despre care nu ştii mare lucru şi alta este să-l faci de la un capăt la altul", explică profesorul Burileanu.

Unul dintre organizatorii concursului, Adrian Gaşpar, masterand la Electrotehnică, susţine că este foarte important şi la ce profesori nimereşti. „Sunt câteva grupe, în general primele, la care profesorii sunt buni şi exigenţi, dar mai sunt şi altele la care studenţii trec mai repede la examene", a spus Adrian.

În ce constă concursul

Concursul RoboChallenge este organizat, anual, de către Politehnica din Bucureşti. Competiţia presupune construirea unor maşinării autonome, capabile să execute diverse acţiuni fără intervenţie umană sau control teleghidat. Robotul trebuie să evite să cadă sau să fie împins în afara spaţiului de întrecere.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite